Assen organiseert vanmiddag inloop warmtetransitie Kloosterveen

Assen organiseert vanmiddag inloop warmtetransitie Kloosterveen

De gemeente Assen organiseert vanmiddag een inloop om vragen te stellen over de warmtetransitie in Kloosterveen.

Maar wat is nou de warmtetransitie? In Nederland hebben veel partijen met elkaar het Klimaatakkoord gesloten. Hierin staat dat we in 2050 geen CO2 meer willen uitstoten. We stoten CO2 uit wanneer we autorijden, onze woning verwarmen, koken, werken, en een vliegtuigreis maken. In Assen wordt een groot deel van de CO2 uitstoot veroorzaakt door het verwarmen van onze huizen. Daarom wil de gemeente met Assenaren op zoek naar andere manieren om de huizen in Assen te verwarmen, om te koken en om warm water uit de kraan te krijgen. Uiteindelijk gaat ieder huis van het aardgas af. Dit gebeurt stap voor stap. In de Transitievisie Warmte beschrijven ze hoe ze dit willen doen.

De visie beschrijft een globale route hoe wijken in Assen richting 2050 aardgasvrij kunnen worden. Een oud huis in het centrum vraagt om andere aanpassingen dan een nieuwbouwhuis. Daarom maakt de gemeente voor verschillende wijken een verschillende aanpak. Voor goed geïsoleerde huizen kijken ze naar een all-electric oplossing. Oudere huizen die moeilijker te isoleren zijn, kunnen mogelijk worden aangesloten op een warmtenet. En voor wijken waar beide opties nog niet mogelijk zijn, zoeken ze naar een tussenoplossing waarmee de CO2-uitstoot nu al verminderd wordt. In de Transitievisie Warmte staat beschreven in welke wijken in Assen de gemeente wil starten op korte termijn (tot 2030). Dat is in De Lariks (de buurt Beek en omgeving) en in Kloosterveen.

Inloop warmtetransitie Kloosterveen
In maart van dit jaar heeft de gemeenteraad van Assen de Transitievisie Warmte vastgesteld. Hierin staat hoe de gemeente samen met de Assenaren ervoor willen gaan zorgen dat ze alle huizen in Assen in 2050 zonder aardgas verwarmen. De gemeente wil daarmee starten in Kloosterveen en Lariks.

Een deel van de inwoners van Kloosterveen heeft de gemeente laten weten zich zorgen te maken over de visie. Er zijn daarom gesprekken gevoerd met de werkgroep Duurzaam Kloosterveen en met een groep bewoners die heeft aangegeven mee te willen denken in dit project. Op basis van deze gesprekken is een aanvulling op de Transitievisie Warmte geschreven. De gemeenteraad vergadert op 2 september over deze aanvulling en neemt vervolgens op 9 september een besluit.

Loop binnen of schuif digitaal aan
Voor inwoners van Kloosterveen die vragen hebben, organiseren we twee inloopmomenten op woensdag 21 juli en donderdag 26 augustus in MFA Kloosterveste, Vesteplein 5 in Assen. Tussen 16.00 en 20.00 uur kunt u vrij binnenlopen. Het is ook mogelijk om digitaal vragen te stellen. Dit kan op maandagavond 26 juli tussen 19.30 en 21.00 uur en woensdagmiddag 11 augustus tussen 15.00 en 17.00 uur. Aanmelden voor de digitale inloop doet u via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

iStock
Tiplijn