CDA-fractie Assen wil dat de reuzenberenklauw wordt bestreden

CDA-fractie Assen wil dat de reuzenberenklauw wordt bestreden

De reuzenberenklauw is in de 19e eeuw als tuinplant naar Nederland gebracht, maar hoort hier oorspronkelijk niet thuis. Het is een zogenaamde invasieve exoot, die mens en dier overlast en lichamelijke problemen kan bezorgen. Wat doet de gemeente Assen aan de bestrijding van de reuzenberenklauw, vraagt de CDA-fractie zich af.

Gevaarlijke plant
Deze plant die hier niet thuishoort kan in een paar maanden 4 tot 5 meter hoog worden. In Assen zie je, helaas, ook steeds meer reuzenberenklauw,  zegt CDA-woordvoerder Anna Hendrikse. Zoals bijvoorbeeld bij de afvalbult bij de Baggelhuizerplas.  Volgens Hendrikse breidt die plant zich daar steeds meer uit, vlakbij het mountainbikeparkoers en wandelpad. En een lichte aanraking met de plant, in combinatie met zonlicht, kan al zorgen voor ernstige brandblaren bij mens en dier. Het is dus een gevaarlijke plant waarbij je uit de buurt moet blijven.  Kinderen zijn zich hier niet van bewust. In Moerdijk is onlangs een jongetje onder de blaren komen te zitten toen hij verstoppertje ging spelen in de reuzenberenklauw. Ook honden kunnen erg nare blaren krijgen als zij alleen al snuffelen aan de plant. Een grondige bestrijding van de reuzenberenklauw is dus zeer gewenst!  Hendrikse pleit ook voor een snelle, doelgerichte bestrijdingsactie. Gezien het feit dat de plant zicht snel verdubbeld. 

Bestrijdingsbeleid
Inwoners maken zich zorgen om de veiligheid. Er is vijf jaar geleden niet voor niets al een facebookpagina opgericht waarin de inwoners uit de wijk Peelo kenbaar maken dat ze willen dat de plant daar verdwijnt. Drie jaar geleden heeft de gemeente Assen geroepen de invasieve exoten een halt toe te roepen. Wij willen van het college weten hoe het nu staat met dit beleid,  zegt Hendrikse. En wij vragen ons af of de gemeente Assen wel een bestrijdingsbeleid reuzenberenklauw heeft. 

Afgesloten pad
Het paadje bovenlangs bij het Messchenpad, van de sluis richting de houten fietsbrug, is afgesloten vanwege de Reuzenberenklauw en de Japanse Duizendknoop; allebei invasieve exoten. Er staan al een paar weken hekken met verboden toegang. Het lijkt erop dat de gemeente dit leuke, veel bewandelde paadje, laat dichtgroeien. Veel inwoners zijn het hier volstrekt mee oneens. Men kan er rustig wandelen, terwijl fietsers over het fietspad kunnen fietsen. Wij willen evenals de inwoners weten wat de gemeente met dit paadje van plan is. 

Bewustwording
De CDA-fractie wil dat de gemeente Assen de hot spots,  de plekken waar dus veel reuzenberenklauw groeit, in beeld brengt. En naast een meldpunt ook een bewustmakingsprogramma voor inwoners opzet om hen te attenderen op de risico s van de plant. 

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen

Pixabay
Tiplijn