Lening Assen aan Enexis, staatssteun of niet?

Lening Assen aan Enexis, staatssteun of niet?

De discussie in de raad over het al of niet verstrekken van een lening aan Enexis spitste zich toe op de vraag, is dit een lening of is dit verkapte staatssteun? Alleen de CDA fractie beschouwde het als verkapte staatssteun en stemde tegen.

Henk Santing (PLOP) vond het een lastig besluit. Het schuurt, omdat het gaat om een converteerbare lening. Die kan dus omgezet worden in aandelen. Willen wij die aandelen wel?  vroeg Santing zich af. De energie markt ontwikkelt zich en komt Enexis over een paar jaar met weer een verzoek voor een lening voor de aanpassingen van het netwerk die dan noodzakelijk zijn? Dat weten we niet,  was de reactie van wethouder Mirjam Pauwels, daarom concentreren we ons nu op dit verzoek. 

Harriët van Es (PvdA) was een groot voorstander van de lening. De energietransitie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waaraan Assen door de lening kan bijdragen. Er komen meer zonne- en windparken en dus is het nodig Enexis te ondersteunen om het onderhoud en de uitbreiding van het netwerk te realiseren. Zij vroeg zich af of de lening gevolgen had voor de financiële huishouding van de gemeente Assen. Wethouder Mirjam Pauwels zei dat er voor Assen geen nadelige effecten zouden optreden, noch door het lenen van het geld, noch door het doorlenen van het geld aan Enexis.

Eddy de Korte (CDA) betoogde, evenals de vorige week, dat er volgens hem sprake was van staatssteun. Bovendien lenen we geld dat we weer doorlenen aan Enexis. De gemeente Assen werkt dus als een bank, en dat is niet toegestaan.  Enexis wordt door de gemeente in een positie gebracht om gunstig geld te kunnen lenen. Dat is staatssteun,  betoogde De Korte. Hij wilde weten of dit voorstel getoetst was. De energieopwekking is volop in beweging. De technieken veranderen snel. Is het daarom wel slim om te investeren en de ontwikkeling van wind- en zonne-energie.  En er kan dus een moment ontstaan dat we aandelen Enexis hebben. En dat roept bij mij de gedachte op aan de ongewenste aandelen van het vliegveld Eelde.  Hij stelde het college voor het voorstel in te trekken en opnieuw te overwegen.

Wethouder Pauwels zei niet van plan te zijn het voorstel in te trekken en te heroverwegen. De VEGANN (Vereniging Enexis Gemeenten Aandeelhouders Noord Nederland) had één en ander grondig uitgezocht en was tot de conclusie gekomen dat er geen sprake was van staatssteun. Het was volgens haar nodig om Enexis te steunen om er voor te zorgen dat het netwerk op orde bleef en een stabiele energie toevoer gegarandeerd was.

De raad stemde, in met het voorstel Enexis een lening te verstrekken van 1,9 miljoen euro. De leden van de CDA fractie stemden.

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen

Tiplijn