De raad gaat niet over afschaffen van de verhuurdersheffing, maar bemoeit zich er wel mee

De raad gaat niet over afschaffen van de verhuurdersheffing, maar bemoeit zich er wel mee

De woningcorporaties hadden veel geld, maar investeerden te weinig. De overheid had geld te kort en besloot via de verhuurdersheffing dat geld over te hevelen naar de rijks schatkist. De huidige problemen op de woningmarkt doen stemmen opgaan de verhuurdersheffing weer af te schaffen. De raad ondersteunde dit met een motie.

Door de afdracht van de verhuurdersheffing kunnen woningcorporaties minder investeren in nieuwbouw, leefbaarheid, verduurzaming en het betaalbaar houden van de huurprijzen, aldus Jannie Drenthe (SP), die sprak namens de indieners van de motie SP, GroenLinks en PLOP. De wachtlijst voor sociale huurwoningen groeit, de woningen moeten verduurzaamd worden allemaal zaken die in de verdrukking komen doordat er teveel geld naar Den Haag gaat.

De motie roept het college daarom op, samen met de Drentse gemeenten, de woningcorporaties, de provincie Drenthe en de VNG er bij het rijk op aan te dringen de verhuurdersheffing af te schaffen.

Cor Staal (ChrU) zei tegen de motie te zijn, omdat de gemeente er niet over gaat. Bovendien heeft het rijk inmiddels een paar miljard euro beschikbaar gesteld om de bouw weer vlot te trekken. Richard Klok (VVD) vindt ook dat het gaat om landelijk beleid en is dus tegen de motie.

Albert Smit (PvdA) zegt ook een tegenstander van de verhuurdersheffing te zijn, omdat het een Haagse belastingmaatregel is. Het geld van woningcorporaties moet voor woningen gebruikt worden en niet om Haagse tekorten weg te werken. Het is dus een overbodige motie, maar we zullen wel voor stemmen.  Cees Boonzaajer (PLOP) is ook een tegenstander van de verhuurdersheffing. De investeringskracht van de corporaties neemt af. De nieuwbouw van woningen is gehalveerd. Ieder signaal naar Den Haag is goed, dus ook deze motie.  Martine Deen (l.Deen) vindt het ook landelijk beleid maar steunt toch het signaal dat van de motie uitgaat.

De motie wordt aangenomen met 16 stemmen voor en de 15 stemmen van 50+, CDA, ChrU en VVD tegen.

Tekst: Bernie Wiegman, raadsverslaggever OmroepAssen

Erik Smit
Tiplijn