Henk Nijkeuter & Abel Darwinkel vertellen over de Drentse Sinterklaasgebruiken in Assen

Henk Nijkeuter & Abel Darwinkel vertellen over de Drentse Sinterklaasgebruiken in Assen

Op zaterdagmiddag 30 november van 14.00 uur tot 16.00 uur zijn Henk Nijkeuter en Abel Darwinkel te gast bij Van der Velde Assen voor een Meet & Greet. Zij zullen u alles vertellen over de typische Drentse Sinterklaasgebruiken.

Zaterdag 16 november zijn Sinterklaas en zijn pieten weer in Drenthe aangemeerd. Maar hoe is deze traditie eigenlijk ontstaan? In het nieuwe boek onder redactie van Abel Darwinkel en Henk Nijkeuter: Zul oes Sunterklaos wel kommen? lees je alles over de Drentse Sinterklaasgebruiken.

Het boek begint met een inleiding waarin de historische context wordt beschreven van Sinterklaas. Naast dit historisch deel bevat het boek verhalen, gedichten, liedjes en verklaringen van Drentse woorden. Want waarom is mijter  in het Drents niet mieter ?

Tevens is integraal opgenomen een van de vroege vertellingen over de Goedheiligman: Sint Nikolaas-vertellingen voor de jeugd (1849) van Cornelis van Schaick uit Dwingeloo. Deze uitgave verscheen dus een jaar eerder dan de bekende bundel van Jan Schenkman. Verder wordt in het boek aandacht besteed aan het allereerste bedankbriefje aan Sinterklaas uit de Drentse geschiedenis (1770).

Henk Nijkeuter
Henk Nijkeuter is kenner van Drentse volksgebruiken en de Drentse literatuur en is werkzaam in het Drents Archief als hoofd Collecties en Publiek. Studeerde Nederlands en geschiedenis aan de lerarenopleiding Ubbo Emmius te Groningen. Volgde de opleiding tot archivaris aan de Rijksarchiefschool in Den Haag. Daarna voltooide hij de studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Was werkzaam in het voortgezet en hoger beroepsonderwijs, werkte als staffunctionaris bij Drentse Taol en is thans hoofd van de afdeling Archieven bij het Drents Archief te Assen.

Abel Darwinkel
Abel Darwinkel is geboren op 14 augustus 1968 in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Zijn ouders hadden een boerenbedrijf aan de Eenerstraat tussen Norg en Een, vlakbij het Groote Diep, dat daar bekend staat als het Einer deipie. Van 2003 tot oktober 2018 was Abel werkzaam als streektaalfunctionaris bij het Huus van de Taol. In die functie beantwoordde hij vragen over het Drents, gaf hij lezingen en organiseerde hij cursussen over de taal, hij schreef artikelen over de Drentse taal en hij leverde jarenlang een streektaalbijdrage aan het RTV-Drentheprogramma De Brink op de dinsdagmorgen.

Van 2008 tot 2013 presenteerde Abel, afwisselend met Jan Germs, het streektaalprogramma Jasbuus vol Drents op TV Drenthe.

Tiplijn