Lezingen over Drentse begraafplaatsen

Lezingen over Drentse begraafplaatsen

Op dinsdag 24 september en dinsdag 1 oktober organiseert Landschapsbeheer Drenthe een tweetal lezingen over begraafplaatsen in Drenthe in het kader van het project Noordergraf.

Dit project is door de Rijksuniversiteit Groningen en Erfgoed Partners ontwikkeld om handvatten te bieden voor het beheer van oude begraafplaatsen. Belangstellenden zijn beide data vanaf 19.15 uur welkom in de Waterstaatskerk, Hoofdweg 186 in Bovensmilde. De lezingen zijn gratis toegankelijk.

De lezingen zijn de start van een serie cursussen komend najaar. De lezingen geven u onder andere inzicht in de geschiedenis van begraafplaatsen en begraven en de juridische aspecten van (individuele) graven. De eerste avond word geopend met een korte introductie over Noordergraf. Lukas Hoven, oud medewerker van de provincie Drenthe en expert van de begraafplaats van Annen vertelt meer over de Drentse begraafcultuur. Petra Hurkmans, beleidsmedewerker van de gemeente Borger-Odoorn, gaat in op de juridische aspecten van het beheer van begraafplaatsen.

Funerair erfgoed
Tijdens de tweede lezing op dinsdag 1 oktober komt René ten Dam, funerair deskundige, meer vertellen over funerair erfgoed en waarom zorgvuldigheid is geboden. Een begraafplaats bestaat naast de graven voor een belangrijk deel uit groene elementen  zoals bomen, struiken en hagen. Eward Timmerman, funerair deskundige, vertelt hoe een begraafplaats is opgebouwd. Welke groene elementen zijn te zien, hoe worden ze beheerd en wat zijn de problemen ?

Praktijkcursus beheer begraafplaatsen
De lezingen zijn gekoppeld aan een drietal cursussen in de gemeenten: Assen, Aa en Hunze en Midden-Drenthe. Tijdens de cursus brengt u een bezoek aan een (of meerdere) begraafplaats(en). Ter plekke wordt gekeken wat bijzondere graven zijn. Hoe kan worden omgegaan met verval? Wat kan worden opgeknapt of hersteld en wat liever niet? In het kader van het project Noordergraf worden handreikingen gegeven hoe graven worden geïnventariseerd en gewaardeerd. Deze inventarisatie wordt voor de gehele provincie uitgevoerd en geeft een totaaloverzicht van de waardevolle graven. De cursus is bedoeld voor mensen die als vrijwilliger aan de slag willen op een begraafplaats in hun gemeente. Meer informatie over de cursussen vindt u in de agenda op www.lbdrenthe.nl. Hier kunt u tevens uw deelname doorgeven.

Praktische informatie
De lezingen op 24 september en 1 oktober vinden plaats in de Waterstaatskerk, Hoofdweg 186 in Bovensmilde. Wilt u de lezing(en) bijwonen? Dan ontvangt Landschapsbeheer Drenthe uw aanmelding graag via de agenda op lbdrenthe.nl. De lezingen zijn gratis bij te wonen.

Tiplijn