Animal Rights en Fauna4Life protesteren bij provinciehuis Assen (Video)

Animal Rights en Fauna4Life protesteren bij provinciehuis Assen (Video)

Vanochtend organiseerden dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life een demonstratie bij het provinciehuis in Assen tegen het afschot van aalscholvers op Sportlandgoed Zwartemeer in Drenthe.

De aalscholvers concurreren met hengelaars en mogen van het provinciebestuur daarom worden gedood. Jessica Smit, campagneleider Animal Rights: Op 17 juni wordt ons bezwaar behandeld door de bezwaarcommissie van de provincie. Wij roepen zoveel mogelijk mensen op om samen met ons te komen demonstreren tegen dit absurde besluit. Aalscholvers eten vis om te overleven. Hengelen is een hobby.  De Partij voor de Dieren heeft zich aangesloten bij het protest.

Groeiende weerstand tegen afschot
De dierenrechtenorganisaties hadden begin mei een bezwaarschrift ingediend tegen het doden van de vogels. Ook De Vogelbescherming en de Partij voor de Dieren hebben zich inmiddels uitgesproken tegen het afschot. Zelfs Sportvisserij Nederland staat niet achter deze werkwijze, aldus Animal Rights.

Het sportlandgoed is gevestigd bij het beschermde natuurgebied Bargerveen, dat een van de weinige aalscholverkolonies van Drenthe huisvest. Op de aalscholvers heeft zo n voedselbron een enorme aantrekkingskracht. De naburige kolonie herbergt hooguit enkele tientallen broedparen, afschot zou de populatie volledig uit kunnen roeien.

Zitting
Vandaag wordt het bezwaar van de organisaties en het verweer van de provincie behandeld. In haar verweerschrift stelt de provincie dat de schade niet alleen uit de predatie van gekweekte vissen bestaat, maar ook voor stress onder de vissen zorgt, waardoor zij vatbaarder worden voor ziekten.

Jessica Smit: Dit is de wereld op zijn kop. Fijn dat de provincie erkent dat vissen stress en pijn kunnen ervaren, zoals de wetenschap ook aantoont, maar dat zou juist een extra reden moeten zijn om het hengelen te verbieden, niet om aalscholvers dood te schieten. Over de stress en pijn van deze dieren wordt echter met geen woord gerept. 

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ Erik Smit
Tiplijn