WZA start met bouw Ouder en Kind-centrum

WZA start met bouw Ouder en Kind-centrum

Na jaren van voorbereiding gaan de bouwwerkzaamheden in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) deze maand van start.

Het eerste project is de bouw van het Ouder en Kind-centrum, gevolgd door de Intensive Care/Hartbewaking en het OK-complex (de operatiekamers). In november en december worden de eerste delen van het Ouder en Kind-centrum opgeleverd. De verbouwingen gaan in zijn totaliteit enkele jaren duren.

De verbouwing is belangrijk voor het WZA om aan de landelijke eisen te blijven voldoen. Bestuursvoorzitter Boudewijn Ponsioen: Daarnaast is het moderniseren van ons gebouw noodzakelijk om onze centrale positie in de regio te behouden en te versterken.  Op maandag 17 juni begint de aannemer met de voorbereidende werkzaamheden op de kraamafdeling en de kinderafdeling. In september start de bouw van de nieuwe afdeling Intensive Care/Hartbewaking. Die verbouwing is een aanloop naar de verbouwing van het OK-complex, die in 2020 volgt.

Interne verhuizingen
Om te kunnen verbouwen, moesten vier afdelingen (kraamafdeling, kinderafdeling, hartbewaking/eersteharthulp en het chirurgisch dagcentrum) hun patiënten deels verhuizen naar andere verpleegafdelingen. Dit is voorspoedig verlopen. Pas wanneer ook de wiegen en couveuses eind juni zijn verhuisd, begint de aannemer met breekwerkzaamheden. De kraamafdeling C0 (begane grond) en de kinderafdeling C1 (eerste verdieping) worden namelijk samengevoegd en verbonden met een trap. Zo ontstaat één Ouder en Kind-centrum waar gezinsgerichte zorg wordt geleverd.

Enige overlast
Tijdens de verbouwing blijven afdelingen open, en gaat de zorg gewoon door. Het WZA vraagt patiënten wel rekening te houden met enige (geluids)overlast en bijvoorbeeld gewijzigde routes omdat afdelingen tijdelijk verplaatst zijn. Hoofd verpleegeenheid Ouder en Kind Berntilde Scholten: Kraamvrouwen komen bijvoorbeeld tijdelijk te liggen op de eerste verdieping, op de kinderafdeling. Uiteraard worden kinderen en volwassenen gescheiden verpleegd.  De verloskamers verhuizen niet en blijven op C0, al zijn ze wel via een andere deur toegankelijk! Dit wordt ter plaatse duidelijk aangegeven.

Tijdens de verbouwing is de mogelijkheid tot rooming-in helaas beperkt mogelijk. Dit duurt ongeveer tot het voorjaar van 2020 en geldt vooral voor partners van kraamvrouwen. Ouders van een kind dat geopereerd of om een andere reden opgenomen moet worden, mogen echter altijd blijven logeren!  benadrukt Scholten. Tijdens de verbouwingen kan het voor hen wel voorkomen dat zij met meerdere kinderen en ouders op één kamer komen te liggen. Wij doen natuurlijk ons uiterste best om eventuele overlast zo veel mogelijk te beperken. 

Ouders en kinderen blijven bij elkaar
Het nieuwe Ouder en Kind-centrum krijgt een heldere en open uitstraling, door gebruik van rustige basiskleuren met enkele frisse accenten. In plaats van drie komen er standaard vier ruime, goed geoutilleerde verloskamers. Twee ervan hebben een bevallingsbad. Verder komen er eenpersoonskamers voor maximale privacy van de pas bevallen vrouw en haar partner. Ook op de kinderafdeling komen eenpersoonskamers. Berntilde Scholten: Maar het allerbelangrijkste is dat in ons nieuwe Ouder en Kind-centrum ouders en hun kinderen zo veel mogelijk bij elkaar kunnen blijven als er iemand ziek is of onderzoeken moet ondergaan. Dit geldt ook voor een net bevallen moeder en haar pasgeboren kindje, ook als de één specialistische kraamzorg nodig heeft en de ander specialistische kinderverpleegkundige zorg. Door de bouw van het Ouder en Kind-centrum kunnen moeder en kind op dezelfde kamer blijven en is er ook voor de partner een slaapplek. 

Tiplijn