Model European Parliament op CS Vincent van Gogh

Model European Parliament op CS Vincent van Gogh

Op donderdag 28 en vrijdag 29 maart vindt op locatie Lariks van CS Vincent van Gogh het simulatiespel Model European Parliament plaats.

In twee dagen tijd gaan de leerlingen uit VWO 4 aan de slag met het bedenken van een oplossing van een actueel Europees probleem. Onder leiding van leerlingen uit VWO 5 gaan de verschillende commissies een resolutie opstellen over hun onderwerp. Dit gebeurt in formele kleding om de sfeer van het Europees Parlement na te bootsen. De onderwerpen zijn zo actueel mogelijk; één commissie buigt zich over de positie van Gibraltar in het licht van het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Een andere commissie zoekt naar mogelijke oplossing om de verdere verhoging van de prijs van medicijnen te voorkomen en heel actueel is het vraagstuk hoe de Europese burger moet worden overgehaald naar de stembus te komen in mei voor de verkiezingen van het Europees parlement.

Als de leerlingen hun resolutie op papier hebben en de debattrainingen achter de rug zijn, is het op vrijdag tijd voor de Algemene Vergadering. Daarin worden, volgens strikt protocol, de resoluties behandeld. Dit gaat door middel van speeches, informatieve vragen, vijandige amendementen en een open debat. Tot slot wordt er gestemd over de resolutie en dan moet blijken of de oplossingen die voor het probleem zijn aangedragen door mede leerlingen op waarde worden geschat.

Bente Gunnink, leerling uit VWO 4, zegt over het MEP: Het is leuk om in een commissie te discussiëren over een Europees probleem. De formele en officiële sfeer maakt het nog leuker. Het grootste voordeel is dat je goed leert debatteren, daar kun je internationaal ook nog wat mee. 

Mariska Dokter, docent en begeleider van MEP, zegt over het MEP: Het is voor leerlingen waardevol om in groepsverband te discussiëren over onderwerpen waar ze uit zichzelf niet snel over zouden praten. Het is prachtig om te zien hoe iedereen netjes in pak of rok of jurk rondloopt, dit maakt dat leerlingen zich nog beter kunnen inleven in het simulatiespel. Dat dit project waardevol is, blijkt uit het feit dat ook vervolgopleidingen waarde hechten aan de opgedane debatervaring. De kers op de taart is de leerling die er tegenop ziet om in het openbaar te spreken, maar toch deelneemt aan het debat tijdens de Algemene Vergadering. Het is een overwinning die hun zelfvertrouwen een boost geeft. 

De Algemene Vergadering is openbaar en mag door belangstellenden bezocht worden. De Algemene Vergadering vindt plaats op vrijdag 29 maart van 10.20 tot 16.10 in de gymzaal van locatie Lariks aan de Selma Lagerlöflaan 3 in Assen.

Tiplijn