Intentieverklaring duurzame warmte- en koude netwerk voor Assen-Zuid

Intentieverklaring duurzame warmte- en koude netwerk voor Assen-Zuid

Warmte- en koudenet in Assen-Zuid kan een oplossing zijn voor energiebeperking.

Er is een intentieverklaring getekend die Engie de ruimte geeft een onderzoek te doen naar besparing op gas, door in Assen-zuid een warmte- en koudenet aan te leggen. Het WZA staat voor een grote renovatie van het 30-jaar oude ziekenhuis, waarbij de raad van bestuur heeft bepaald te gaan kijken naar de energielasten en nieuwe ontwikkelingen.

Tijdens deze renovatie kan er gekozen worden voor een andere manier van verwarmen en koelen van het ziekenhuis, bijvoorbeeld door aardwarmte te gebruiken. Het WZA is in deze plannen behoorlijk ver en heeft energie over als het systeem perfect wordt aangelegd. Het ziekenhuis heeft de ruimte om aardwarmte te kunnen ophalen ten noorden van het ziekenhuis, en kan aan hun plannen meerdere projecten vastmaken. De gemeente, en provinciale staten, hebben ook wensen op energiebesparing en hebben verschillende partijen bijeen gebracht.

Warmte ophalen en teruggeven
De plannen zijn om aardwarmte uit de grond te halen in de koude periode, en in de zomermaanden warmte terug geven aan de onderlagen. Dit door een warmtewisselaar te gebruiken die warmte uit het oppervlakte water van het Deurze diep haalt. En eventueel uit de gebouwen die aangesloten zijn op dit project. Engie, en experts van de gemeente Assen, hebben zich hierin verdiept en zien mogelijkheden.

Kosten besparen en samenwerken
Omdat de aanleg van zon project een behoorlijk investering is, zijn er verschillende eventuele gebruikers samengevoegd om een haalbaarheidsonderzoek te laten doen. Dit onderzoek is gegund aan Engie, in samenwerking met de partijen die vandaag de intentieverklaring hebben getekend. Nameijk het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Rijksvastgoedbedrijf, Stichting Icare, ENGIE, gemeente Assen, provincie Drenthe, NAM, Vanboeijen, GGZ Drenthe en Interzorg.

Alle partijen zijn bezig met langer termijn visie en zien in deze plannen een oplossing om energie te beperken, en minder afhankelijk te zijn van aardgas of andere energie producten. Het WZA en de NAM kijken ook naar mogelijkheden om meer zonne-energie te gaan opwekken.

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_
Tiplijn