Opening Mooi Verhaal en Wrights for Rights in Assen

Opening Mooi Verhaal en Wrights for Rights in Assen

Vanaf aanstaande vrijdag is Assen, weliswaar tijdelijk, een winkel rijker. Voor het vierde jaar op rij opent kerkelijke pop-upwinkel Mooi Verhaal haar deuren. Thilla Franken, voorzitter van de Protestantse Gemeente Assen, zal het inmiddels vertrouwde pand in winkelcentrum t Forum vrijdagavond om 19:30 uur officieel openen.

De formule van de enige echte kerkelijke pop-upwinkel van Nederland blijft ongewijzigd , vertelt Bert Altena, stadspredikant en initiatiefnemer van het project. Alleen de aankleding is anders. De winkel is dit jaar geheel in kerstsfeer. Centraal in de winkel richten we een dorpsplein in rond een speciale wensboom. Aan deze boom kunnen bezoekers hun goede wensen voor Kerst of voor het nieuwe jaar ophangen. 

Ontmoeting
Het assortiment is deze editie uitgebreid door deelname van vier nieuwe organisaties. Zij verkopen ook allemaal producten voor goede doelen , vervolgt Altena, Aan de picknicktafels en statafels kunnen bezoekers genieten van een kop koffie of thee en met elkaar in gesprek gaan. Ontmoeting en het delen van mooie verhalen is en blijft een belangrijk doel van ons project. En de koffie is gratis. 

Wright for Rights-schrijfmarathon
Ook deze editie worden weer diverse activiteiten georganiseerd en dat begint zaterdag gelijk al. Dan is er de hele dag gelegenheid om brieven te schrijven voor gewetensgevangenen. Amnesty International verzorgt elk jaar rond 10 december (dag van de Rechten van de Mens) een schrijfactie. Over de hele wereld worden dan miljoenen brieven geschreven voor mensen die onterecht gevangen zitten. Evenals voorgaande jaren wordt de schrijfactie (dit jaar onder de noemer Wright for Rights) bij Mooi Verhaal gehouden. Wethouder Gea Smit opent de schrijfmarathon zaterdag 8 december om 10 uur.

Druk
Tijdens Write for Rights schrijven mensen naar autoriteiten van verschillende landen. Ze komen in actie voor mensen die onrecht is aangedaan. Mensen die gevangen zitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn. Door al die brieven verandert hun leven: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming. Omdat de regering zich onder druk gezet voelt. Zo schreef de Ethiopische journalist Eskinder Nega, voor wie eerder is geschreven: In 2018 werd ik vrijgelaten. Niet omdat de regering van gedachten veranderde, maar omdat mensen de vrijlating eisten van gevangen activisten, journalisten en bloggers. 

Vrouwelijke activisten
Dit jaar wordt geschreven voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten. Wereldwijd staan mensenrechtenverdedigers onder druk, en vrouwelijke activisten hebben het vaak extra zwaar. Vrouwen krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting. Een van de mensenrechtenverdedigers waarvoor wordt geschreven is de Iraanse Atena Daemi. Zij zit een gevangenisstraf van 7 jaar uit omdat ze actie voerde tegen de doodstraf.

Tiplijn