Herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in Assen

Herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in Assen

Komende 4 mei om 18.30 uur wordt, voorafgaande aan de stille tocht en kranslegging, een bijeenkomst gehouden in de RK kerk in Assen georganiseerd door het Platform Levensbeschouwelijke Organisaties Assen. Het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: 2018 jaar van verzet  meandert door deze herdenking heen.

Het is al jaren een waardevolle traditie om voorafgaande aan de jaarlijkse stille tocht en kranslegging stil te staan bij wat vrijheid voor ons betekent. In eerste instantie was het de Asser Werkgemeenschap van kerken die dit vanuit de Christelijk traditie organiseerde. In 2014 werd het overgenomen door het Platform Levensbeschouwelijke Organisaties Assen. Het landelijke thema Vrijheid geef je door!  bepaalt sinds die tijd de agenda.

De afgelopen jaren werd ademloos geluisterd naar mensen die het lef hadden om te vertellen wat bezetting, schaarste en oorlog met hen deed. Hun persoonlijke verhalen gaven bezoekers een beter zicht op gevoelens die voor velen onbekend zijn.

Persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog krijgen in deze tijd steeds meer aandacht. Ze ontroeren omdat ze de essentie van het leven heel nabij brengen. Ze gaan over moed en opoffering. Maar ook over de duistere kanten van de mens. Over de dood uiteraard en over diep gevoelde ellende, pijn, angst, onmacht en vernedering.

De beroemde dichtregel van Leo Vroman Kom vanavond met verhalen  lijkt in dit opzicht een opdracht te zijn. Zonder gedeelde geschiedenis geen gedeelde toekomst. We moeten de verhalen blijven vertellen, blijven delen. Tot alle getallen weer zijn veranderd in namen. Dat is de waarde van gedenken.

Aan het begin van iedere bijeenkomst wordt de 4 Mei kaars aangestoken door de burgemeester. Een kaars waar prikkeldraad om heen gewikkeld is.
Het symbool van Amnesty International.
Het is een teken dat het licht soms wordt omgeven door pijnlijke grenzen.
Ook tijdens moeilijke omstandigheden, kan ze altijd ontstoken worden en licht geven.

De komende 4 mei bijeenkomst heeft het landelijk jaarthema gekregen verzetsverhalen . Rob Drukker is uitgenodigd om zijn verhaal te vertellen. Hij staat stil bij de zowel tijdens als na de oorlog overleden en vaak onbekende helden van het verzet. Zijn verhaal, bestaande uit drie delen, heet het sprookje van de drie nichtjes uit Assen.  Muziek is van: Gospelkoor Spirit olv Marnix Onrust, Laura Cymbaluk: gitaar en zang, Nicolai Romashuk jr: Duduk. Na afloop krijgen bezoekers een witte roos mee, geschonken door KIKI decoration.

Op het plein rond de Jozefkerk verzamelt men daarna voor de stille tocht. Al wandelend verplaatst de stoet zich in richting de Brink.

Daar wordt voor het eerst de kranslegging gehouden en wel bij het provinciaal oorlogsmonument. Het monument werd gemaakt door Willem Valk en is geplaatst tussen de voormalige Kloosterkerk en het voormalige huis van Bewaring. (1951)

De palmtak van de vrouw wijst in de richting van het Huis van Bewaring, waar tijdens de oorlog veel verzetsstrijders werden vastgehouden. In 2000 werd in de bestrating voor de poort van het Huis van Bewaring een bronzen plaquette aangebracht, ter nagedachtenis aan slachtoffers die vanaf die plek werden weggevoerd. Hier wordt 2 minuten stil gestaan ter nagedachtenis, spreekt burgemeester Marco Out en is er een kranslegging.

Om 20.45 uur wordt er daarna traditioneel een concert gegeven in de Jozefkerk, uitgevoerd door de COV (Christelijke Oratorium Vereniging) Assen o.l.v. Marion Bluthard, met medewerking van Peter Kramer

Uitgevoerd worden:
I. Tschaikovsky: Da Ispravitsja
E. Elgar: Lux Aeterna
J. Rheinberger: Abendlied
F Mendelssohn: Verleih uns Frieden

Vrijheid geef je door! Ook tijdens dit jaar 2018 worden er weer verhalen verteld om de vrijheid als kostbaar geschenk te blijven zien en ervaren.

Tiplijn