Militair Oefenterrein in Assen wordt groter: twee agrarische bedrijven en landbouwgrond verdwijnen

Militair Oefenterrein in Assen wordt groter: twee agrarische bedrijven en landbouwgrond verdwijnen

Vanmiddag heeft het Ministerie van Defensie het Ontwerp Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD) gepresenteerd. In dit plan wordt aangegeven op welke 57 locaties in Nederland Defensie wil uitbreiden. Eén van de voorgestelde uitbreidingslocaties is het oefenterrein De Haar. Voor het eerst is daarbij bekendgemaakt hoeveel extra ruimte op deze locatie nodig wordt geacht en welk gebied als voorlopige voorkeurslocatie is aangewezen.

De presentatie van de plannen heeft grote gevolgen voor inwoners en ondernemers in het gebied rond De Haar. De voorgestelde uitbreiding roept veel vragen en zorgen op bij direct betrokkenen. De gevolgen voor leefbaarheid, natuur, recreatie en lokale bedrijvigheid zijn aanzienlijk. Voor veel mensen betekent dit dat hun toekomst tijdelijk onzeker is geworden.

Voor de geplande uitbreiding aan de zuid- en westzijde van het huidige terrein zullen twee agrarische bedrijven en bijna 300 hectare landbouwgrond verdwijnen. Bewoners van Laaghalerveen worden daarbij niet op grote schaal verplaatst.

Reactie van de gemeente Midden-Drenthe
De gemeente Midden-Drenthe is sinds de eerste signalen over een mogelijke uitbreiding in gesprek met belangengroepen, dorpsverenigingen en lokale ondernemers. Volgens burgemeester Jan Zwiers is er begrip voor de onrust die het nieuws veroorzaakt. Er wordt actief gewerkt aan ondersteuning van betrokkenen in deze onzekere fase, vooruitlopend op de definitieve besluitvorming die naar verwachting aan het einde van dit jaar volgt.

Samen met de provincie Drenthe en de gemeente Assen zijn de zorgen over de uitbreiding op bestuurlijk niveau gedeeld, onder andere tijdens overleggen en bij het werkbezoek van de staatssecretaris. De provincie heeft aangegeven deze zorgen te delen. De ontwerpnota en de bijbehorende onderzoeksrapporten worden op dit moment zorgvuldig geanalyseerd om meer inzicht te krijgen in de gemaakte afwegingen en de gevolgen voor de omgeving.

Vervolgtraject
De komende periode worden gesprekken gevoerd met inwoners, belangenorganisaties en bestuurlijke partners. De inzichten uit deze gesprekken vormen de basis voor de zienswijze die bij het ministerie van Defensie wordt ingediend. Tijdens het bezoek van de staatssecretaris is door inwoners nadrukkelijk gepleit voor alternatieve locaties, waaronder het Witteveld. Tot op heden heeft deze oproep niet geleid tot wijzigingen in de voorkeur van Defensie.

De gemeente heeft, net als de inwoners, nog niet over alle benodigde informatie kunnen beschikken. Toch wordt ernaar gestreefd om betrokkenen zo goed mogelijk te ondersteunen. Ook zal er actieve aanwezigheid zijn tijdens de informatiebijeenkomsten van Defensie. De Plan-Milieueffectrapportage (PlanMER), waarin de onderbouwing voor de locatiekeuze wordt gegeven, zal eveneens grondig worden bestudeerd. Op basis daarvan volgt een officiële zienswijze en worden inwoners ondersteund bij het opstellen van hun eigen reacties.

Tiplijn