Gemeenten gaan door om aantal voortijdige schoolverlaters terug te dringen en kwetsbare jongeren te begeleiden Gemeente Assen

Gemeenten gaan door om aantal voortijdige schoolverlaters terug te dringen en kwetsbare jongeren te begeleiden

De gemeenten Aa en Hunze, Assen, Midden-Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo werken samen om voortijdig schoolverlaten terug te dringen en jongeren in kwetsbare posities te begeleiden. Donderdag hebben de wethouders van de gemeentes een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om jongeren te blijven ondersteunen.

In de overeenkomst staan afspraken over de taakverdeling en financiële samenwerking tussen de NMD-gemeenten. Wethouder Martin Rasker (Assen) is blij met de gemaakte afspraken: “Het Doorstroompunt geeft jongeren een steuntje in de rug als het even niet zo goed gaat op school of op de opleiding. Met de afspraken tussen de vijf gemeenten ligt er een stevige basis voor de toekomst.”

Hoe helpen gemeenten jongeren zonder schooldiploma?
Het Doorstroompunt bestaat uit een team van coaches die jongeren begeleiden die nog geen startkwalificatie hebben behaald (minimaal HAVO- of VWO diploma of MBO niveau 2-diploma). Samen gaan zij op zoek naar de beste vervolgstap voor de jongere.

De uitvoering van Doorstroompunten is een wettelijke taak voor gemeenten en is georganiseerd in 40 regio’s in Nederland. Voor de uitvoering in Noord- en Midden-Drenthe ontvangt de gemeente Assen budget van het Rijk.

Nieuwe naam Doorstroompunt
Vroeger heette het Doorstroompunt RMC. De oude naam RMC vinden jongeren onduidelijk. Ze denken bij de naam RMC aan een zorginstelling of ziekenhuis. Samen met jongeren is onderzocht wat onze dienstverlening voor jongeren betekent en welke naam daar het beste bij past. Dit heeft geleid tot nieuwe, landelijke naam: Doorstroompunt. Volgens de jongeren “Kort en krachtig, Nederlands, toegankelijk én het geeft aan dat het één centraal punt is waar we terecht kunnen, stap voor stap”.

Wat kan een Doorstroomcoach betekenen voor jongeren?
Op school kunnen jongeren zich ontwikkelen en zichzelf ontplooien. Soms vallen jongeren uit van school en het Doorstroompunt helpt hen dan - op vrijwillige basis - verder. Doorstroomcoaches ondersteunen jongeren bij het maken van keuzes. Zoals: Hoe kan ik weer terug naar school? Wil ik tijdelijk aan het werk? Of past een combinatie werken en leren bij mij? Soms kan er ook eerst een ander probleem in de weg zitten of zorg nodig zijn. Doorstroomcoaches staan dichtbij jongeren in een belangrijke fase van hun leven. Dit is nodig: elke jongere verdient een goede toekomst.

Tiplijn