Werkstraffen voor stel uit Assen voor acht jaar lang uitkeringsfraude
112

Werkstraffen voor stel uit Assen voor acht jaar lang uitkeringsfraude

Een 64-jarige man uit Assen is door de rechtbank in zijn woonplaats veroordeeld tot 180 uur werkstraf voor het plegen van uitkeringsfraude. Daarbij kreeg hij drie maanden voorwaardelijke celstraf.

Sociale dienst Werkplein Drentse Aa van de gemeenten Assen, Aa en Hunze en Tynaarlo is volgens de rechtbank voor bijna 150.000 euro benadeeld.

De man gaf acht jaar lang niet door dat geld verdiende door op markten te werken. Hij zette daar tegen betaling airbrush tattoos (neptatoeages). Als je een uitkering hebt, ben je verplicht om door te geven of je werkt hebt en geld verdiend, omdat je uitkering daaraan kan worden aangepast.

Dure auto
In 2017 bleek dat de Assenaar een auto ter waarde van 60.000 euro op naam gekregen. Dat was aanleiding voor de sociale dienst om een onderzoek te starten. Daaruit bleek dat hij al sinds juli 2009 werkte en inkomsten had, die hij niet opgaf.

De man verklaarde twee weken terug in de rechtbank zelf dat hij dacht dat Werkplein Drentse Aa het wel wist, omdat hij zijn inkomsten gewoon opgaf bij de Belastingdienst. De rechtbank stelt dat hij de inlichtingenplicht bij de sociale dienst heeft geschonden en misbruik heeft gemaakt van het sociale stelsel.

Ook werkstraf voor vrouw
Datzelfde geldt voor zijn 39-jarige vrouw. Zij beweerde dat ze niet wist dat haar man niks doorgaf aan de sociale dienst. De rechtbank vindt dat te makkelijk. Ze had zelf actiever moeten controleren of alle inkomsten werden opgegeven. Zij is veroordeeld tot 180 uur werkstraf, waarvan 90 uur voorwaardelijk.

Over hoeveel het stel moet terugbetalen aan Werkplein Drentse Aa loopt nog een rechtszaak bij de bestuursrechter. (ADP)

Tiplijn