Mogelijke betrokkenheid motorclub Hardliners bij kunstroof Drents Museum

Mogelijke betrokkenheid motorclub Hardliners bij kunstroof Drents Museum

Bij de kunstroof in het Drents Museum in Assen zou de verboden motorclub Hardliners mogelijk een rol hebben gespeeld. Leden van de bende zouden betrokken zijn geweest bij het rekruteren van de inbrekers.

Dat melden bronnen uit het criminele milieu en rond het politieonderzoek aan RTL Nieuws. De roof zou zijn uitgevoerd in opdracht van de Roemeense onderwereld.

Achtergrond van de motorclub
De motorclub Hardliners werd in 2019 opgericht vanuit de gevangenis, door voormalige leiders van de eveneens verboden Hells Angels. In 2023 werd ook Hardliners door de rechtbank in Noord-Holland verboden. Volgens de rechter heerst binnen de club een cultuur waarin strafbare feiten worden aangemoedigd en georganiseerd.

Rol bij de kunstroof
Volgens goed ingevoerde bronnen speelde Hardliners een rol bij het werven van uitvoerders van de kunstroof. “Er is hen 15.000 euro per persoon beloofd”, aldus een bron. Eén van de verdachten zou een zogenoemde prospect — een aspirant-lid — van de motorclub zijn.

Onderhandeling over strafvermindering
Tijdens de inbraak werden waardevolle kunstobjecten buitgemaakt, waaronder de gouden helm van Cotofenesti. De kunstvoorwerpen zouden worden gebruikt als onderhandelingsmiddel door een Roemeense crimineel, die hoopt in ruil voor teruggave strafvermindering of kwijtschelding te verkrijgen.

Een bron dichtbij het politieonderzoek vermoedt dat de geroofde stukken nog steeds intact zijn: “Er zijn sterke aanwijzingen dat de helm niet is omgesmolten. Vermoedelijk ligt hij ergens bij Heerhugowaard, in een handdoek gewikkeld.”

Gevoelige diplomatieke kwestie
Het Openbaar Ministerie wil vooralsnog geen inhoudelijke uitspraken doen over de zaak. “Dit dossier ligt extreem gevoelig,” zegt een bron. “Als duidelijk wordt dat een Roemeense opdrachtgever betrokken is, kan dat leiden tot een diplomatieke rel.”

Tot nu toe zijn zeven personen aangehouden in verband met de diefstal: zes mannen en één vrouw. Drie mannen zitten nog vast. De gestolen objecten waren afkomstig uit het Nationaal Historisch Museum in Boekarest en bevonden zich tijdelijk in het Drents Museum voor de tentoonstelling Dacia – Rijk van goud en zilver.

Tiplijn