Met een verpleegkunde opleiding aan de slag in Assen

Met een verpleegkunde opleiding aan de slag in Assen

Heb je de opleiding verpleegkunde achter de rug? Je hebt dan waarschijnlijk van tevoren een beeld gevormd over hoe de opleiding er precies uitziet en wat je uiteindelijk wilt gaan doen als je de opleiding hebt afgerond.

Je weet misschien al dat je in een ziekenhuis in omgeving Assen wilt gaan werken of dat je juist kraamverzorgster wilt worden. Maar het kan ook zijn dat je misschien nog niet zo’n vastomlijnd idee hebt over wat je precies met de opleiding zou willen gaan doen. In deze blog wordt een idee gegeven over de mogelijkheden van de dingen die je kunt gaan doen met een verpleegkunde opleiding. Ook wordt er aangegeven waar je op voorbereid moet zijn als je deze opleiding gaat volgen.

Verschillende opleidingsniveaus en specialisaties

Met een afgeronde opleiding mag je aan de slag als verpleegkundige in de gezondheidszorg en kun je dus eens Googlen naar vacature Assen. Echter moet je voor de meeste richtingen nog verschillende specifieke kennis over het vak opdoen door middel van bijscholing. Als verpleegkundige kun je dus heel lang blijven doorleren als je dat wilt. Dit komt ook doordat er in de gezondheidszorg altijd sprake is van verandering omdat er bijvoorbeeld gedurende de tijd veel nieuwe kennis wordt opgedaan of omdat er nieuwe medicijnen op de markt komen.

Dagdiensten, nachtdiensten en wisseldiensten

Houd er bij het kiezen van een richting en een niveau wel rekening mee dat de opleiding bijna altijd een combinatie is van theoretische studie en praktijkervaring. Tijdens de meeste opleidingen moet je meerdere keren stage lopen. Voor veel richtingen binnen de verpleegkunde geldt dat je vaak werkt in wisseldiensten. Het gaat dan om een combinatie van dagdiensten, avonddiensten, nachtdiensten maar ook weekenddiensten. Dit kan veel vragen als je bijvoorbeeld een jong gezin hebt. Als je voor een richting kiest waar wisseldiensten aan de orde zijn, zal je deze ook al in de stageperiode gaan draaien zodat je direct gewend raakt aan het ritme. Er zijn ook een aantal richtingen waar meestal geen sprake is van wisselende diensten zoals de kraamzorg, hier werk je meestal alleen overdag. Ook in de ouderenzorg werk je meestal alleen overdag. Lijkt je dat wat? Zoek dan eens op vacature Drenthe om iets te vinden dat bij je past. Toch kan het ook binnen deze stromingen voorkomen dat je af en toe oproepdiensten moet draaien voor als er zich bijvoorbeeld ‘s nachts noodgevallen voordoen. Het is goed om van tevoren uit te zoeken of er in jouw voorkeursrichting ook sprake is van wisseldiensten en of je dit zou willen doen.

Neem de tijd voor je keuze

Er zijn dus ontzettend veel specifieke opleidingen binnen verpleegkunde. Of je nu op een kraamafdeling, of op een longpolikliniek wilt werken, of  juist met een andere specifieke doelgroep, voor elke richting is wel een opleidingstak binnen de opleiding verpleegkunde. Om in één keer de juiste keuze te maken is het goed om je van tevoren goed te verdiepen in alle verschillende opties waar je uit kan kiezen. Misschien heb je wel verpleegkundigen in je vrienden- of kennissenkring die jou alles kunnen uitleggen over het vak of kan je naar open dagen van de opleiding gaan. Op deze wijze krijg je een helder beeld van de mogelijkheden die de opleiding te bieden heeft en heb je een grote kans dat je in één keer de juiste keuze maakt. Als je er tijdens de opleiding toch achter komt dat de specifieke richting waarvoor je hebt gekozen niet is wat je ervan had verwacht, dan is er vaak nog de mogelijkheid om te switchen van richting.

Tiplijn