Menu

Blog van Gerd-Jan: verticuteren

verticuteren2Het is maart dus dat betekent dat we het gazon ook weer onder handen kunnen nemen. Doormiddel van verticuteren haal je het mos uit je gazon maar belangrijker je trekt de worteltjes uit elkaar. Uit die worteltjes groeien dan weer nieuwe grassprietjes met als resultaat een dicht en mooi groen gazon. In deze blog leggen we stap voor stap uit waar je aan moet denken bij het verticuteren en geven we handige tips.

Wanneer verticuteren?
Op elk gazon ligt een viltlaag, deze viltlaag beschermt het gazon tegen de hitte en verlies van water. Als deze viltlaag te dik word dan is het tijd om uw gazon te verticuteren, dit doen we in maart en kan nog een keer gedaan worden in augustus.

Wat  is verticuteren en waarom doen we het eigenlijk?
Wanneer uw gazon bijvoorbeeld in de schaduw ligt, doordat er een grote boom staat en alle zonlicht wegneemt of doordat u zo weinig mogelijk wil grasmaaien in de zomer maanden en het daarom maar zo kort mogelijk maait, ontstaat er mos in het gazon, ook te weinig zuurstof, structuur en voedingstoffen in de bodem zorgen ervoor dat er mos in uw gazon verschijnt. Om het mos of een te dikke viltlaag uit het gazon te verwijderen moeten we gaan verticuteren, het is eigenlijk gewoon een schoonmaakbeurt voor het gazon. Doordat je met de verticuteermachine over het gazon gaat word alle het mos uit het gras gehaald met speciale mesjes, ook worden (zoals eerder aangegeven) de worteltjes doorgesneden, de grond word belucht waardoor het gras weer kan ademen en regenwater weer snel bij de worteltjes kan komen.

Hoe te verticuteren?
Er zijn verschillende manieren van verticuteren, met de verticuteerhark of bijvoorbeeld met een verticuteermachine. voor een klein gazonnetje kan je natuurlijk de verticuteerhark gebruiken maar wanneer het gazon wat groter is kan ik begrijpen dat je dat niet allemaal met de hark gaat doen, dan adviseer ik je de verticuteermachine. Als je het gazon gaat verticuteren met de machine dan moet je er rekening mee houden dat je niet alle randjes en moeilijke hoekjes mee kan pakken, dit kun je daarna met een ijzeren bladhark doen. Wanneer je voor het eerst je gazon verticuteert bestaat de kans dat er enorm veel mos vrij komt, de meeste machines hebben wel een opvangbak maar doordat er zoveel mos vrij komt heeft deze weinig zin, omdat je na enkele meters de opvangbak weer mag legen, daarom laat ik de opvangbak vaak weg, ik ga met de machine over het gazon en het uitgetrokken mos word achter de machine uitgespoten, wanneer ik dan klaar ben met verticuteren hark ik alles op bulten en kan ik het afvoeren.

Wat te doen na het verticuteren?
Nadat je klaar bent met verticuteren zit het gazon er niet al te florissant uit, geen paniek dit trekt snel bij. Nu kun je gaan bemesten en bekalken. Je kan je gazon besmesten met een organische meststof of een anorganische meststof (kunstmest), Organische mest zorgt voor een geleidelijker groei en is beter voor een goede bodemstructuur , de kunstmest zorgt dat het gras sneller gaat groeien maar het is ook sneller uit de grond verdwenen.

Kalk verhoogt de zuurgraad,dit zorgt ervoor dat de wortels sneller het mest op kunnen nemen. Wanneer je kiest voor kalk met maganesium , zul je zien dat het gazon snel weer een fris groene kleur krijgt. Gebruik ongeveer 1 tot 1,5 kg per 10m2. Maar iets meer is ook niet erg!

Wanneer je denkt dit word mij teveel werk of wil je iets weten over bemesting van het gazon neem dan contact met mij op en ik kom zo snel mogelijk langs!

Gerd-Jan Bijker
www.bijkertuinen.nl