Menu

Let op: Chocolade vergiftiging van huisdieren

De feestdagen komen er al weer aan en er is al weer volop chocolade te vinden. Dierenartspraktijk Anna Deen legt uit hoe te handelen als uw huisdier chocolade heeft gegeten:

De meeste honden vinden chocolade heel erg lekker maar is het giftig voor huisdieren. Dit komt door de theobromine en cafeïne die in chocolade zitten. Deze stoffen kunnen honden niet afbreken. Hoe puurder de chocolade hoe meer er van deze stof in zit en hoe giftiger de chocolade is.

Bij een chocolade vergiftiging kunt u de volgende verschijnselen zien: Braken en diarree, onrust, spier trillingen, hartkloppingen en in ernstige gevallen epileptische aanvallen. Bij zware vergiftigingen kan uw huisdier er aan overlijden.

De hoeveelheid chocolade die nodig is om een vergiftiging te veroorzaken wisselt per soort chocolade (wit, melk of puur). Daarnaast is de gevoeligheid voor chocolade per hond verschillend. Er zijn diverse tabellen en calculators op internet te vinden die u kunt gebruiken om na te gaan of een bepaalde hoeveelheid chocolade die uw hond heeft gegeten giftig is. Houdt er echter rekening mee dat dit een grove leidraad is en dat de gevoeligheid per hond verschilt! Neem bij twijfel dus altijd contact met ons op!

Als uw huisdier chocolade heeft gegeten kunnen wij hem/haar laten braken. Vroeger werd nog wel eens gezegd om uw hond een schep zout te geven om hem/haar te laten braken. Dit adviseren wij absoluut niet meer! De hond kan zich verslikken in het zout en er kan een zout vergiftiging ontstaan. Wij laten uw hond door middel van een injectie braken. Dit laten braken heeft eigenlijk alleen de eerste uren na het opeten van de chocolade zin. Na een aantal uur (1,5 -2 uur) gaat de chocolade door naar de darm en kan niet meer uitgebraakt worden. Als u ziet dat uw hond chocolade eet is het dus verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts.

Als uw hond verschijnselen heeft van een chocoladevergiftiging hangt de behandeling af van de verschijnselen die er zijn. Uw hond kan bijvoorbeeld aan het infuus worden gelegd om te helpen de gifstoffen er uit te spoelen, er kan medicatie gegeven worden tegen hartkloppingen of tegen epileptische aanvallen. 

De prognose hangt af van de hoeveelheid chocolade die is opgenomen en van de ernst van de verschijnselen.

Heeft u nog vragen? Stel ze hieronder of neem contact met ons op!

Dierenartspraktijk Anna Deen