Menu

Plaatsing nieuwe struikelstenen in Assen

Op woensdagmiddag 18 oktober onthult de Stichting Struikelstenen Assen 28 nieuwe struikelstenen. De stenen worden gelegd voor de slachtoffers van het nazibewind in de Tweede Wereldoorlog en komen in het trottoir voor het huis/het adres waar vandaan zij zijn opgehaald of zijn verdreven.

De struikelstenen worden gelegd op 10 adressen voor 26 Joodse slachtoffers en twee verzetsmensen. Voor genodigden is er vooraf aan de onthulling een bijeenkomst in de aula van Stenden Hogeschool Assen, gebouw de Eekhorst aan de Zeemanstraat nr. 1.

Hier is ook een kleine expositie te bekijken, gemaakt door leerlingen van het Dr. Nassau College en studenten van de Pabo. De expositie is tot 1 november te bekijken tijdens de openingstijden van de school: 09 – 17.00 uur.

Leerlingen van het Dr. Nassau College, afdeling Penta, zijn bij de steenlegging betrokken. Ook leerlingen van obs Theo Thijssen zijn bij de onthulling aanwezig van de door hen geadopteerde struikelsteen voor Lotte Aussenberg. Zij woonde aan het Kanaal nr. 15.

Tijdens elke onthulling is er een moment van bezinning. Nabestaanden van de slachtoffers staan stil bij hun dierbaren, er wordt Kaddisj gezegd, een in memoriam gelezen en er is passende accordeonmuziek. Er zijn ook nabestaanden uit Israël, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk die hun familieleden komen gedenken.

De Alteveerstraat met o.a. de woningen van de Joodse families Hecht en Ochs, speelt hierin een bijzondere rol. Nabestaanden uit het buitenland, die niet van elkaars bestaan wisten, zullen elkaar voor het eerst ontmoeten.

Belangstellenden die de steenonthulling willen bijwonen, zijn van harte uitgenodigd de route mee te lopen. De tocht start rond 14.30 uur bij Stenden Hogeschool en we beginnen bij het adres Sluisstraat nr. 4. Rond 17.00 uur is de ceremonie afgelopen.

Informatie over onder meer de tocht door de straten, de namen en adressen van de slachtoffers, kunt u vinden op de website van de Stichting Struikelstenen Assen www.struikelstenen-assen.nl, bij Oorlogsslachtoffers en bij Nieuws, nieuwsbrief 27.

De gemeente Assen steunt het project van Stichting Struikelstenen Assen

 

2017 10 11 route struikelstenen