Menu

Boekpromotie en Signeersessie Bennie Roeters in Assen

Bennie RoetersOp zaterdagmiddag 14 oktober komt Bennie Roeters in het kader van de Maand van de Geschiedenis bij Van Der Velde Boeken in Assen zijn recent verschenen roman Tjerk promoten & signeren. In de roerige jaren zestig was de Drentse Tjerk Vermaning wereldwijd een fenomeen, een media event.

Tjerk Vermaning – Nederlands beroemdste amateur-archeoloog uit Drenthe
Veertig jaar na dato is Tjerk Vermaning nog steeds een 'open zenuw'. Dat concludeert schrijver Bennie Roeters uit Amsterdam tijdens het schrijven van zijn roman 'Tjerk'. Het boek is gebaseerd op leven en werk van Tjerk Vermaning, Nederlands beroemdste amateur-archeoloog uit Drenthe. (bron: RTV- Drenthe)

Aan de lopende band groef de roemruchte amateur-archeoloog in Drenthe bijzondere artefacten uit de oertijd op, daarmee de geschiedenis van ons land met duizenden jaren verlengend. Hij was van eenvoudige komaf en zeer eigengereid, wat hem in conflict bracht met de gevestigde orde. Het leidde tot geruchtmakende rechtszaken en weer veel publiciteit.

Tjerk was de Drent die brutaal zijn klomp tussen de deur zette, een vlerk die de hoge heren der wetenschap uitdaagde en hen een pootje lichtte, een ruig schipperskind dat geen diploma had maar wel de duizelingwekkende geheimen kende die in de aarde verborgen liggen.

Tjerk is ook het verhaal over een man die bereid is alles op te offeren, zijn vrouw, zelfs zijn dochter, om zijn gelijk te bewijzen, namelijk dat onze geschiedenis veel, veel glorieuzer is dan we dachten.

Tegenover hem staat de onberispelijke archeoloog Hermen Hermsen die anno 2017 terugkijkt op zijn leven dat verregaand is beïnvloed door Vermaning, vanaf hun eerste ontmoeting als schooljongens in het Drentse dorp Havelte, tot dit moment.

Een roman over het verleden dat zich steeds weer transformeert.

Bennie Roeters

Na een periode in de jaren zeventig aan de Vrije Academie in Den Haag en als acteur (w.o. De afstand van Jean vd Velde, 1981) vestigde Bennie Roeters (1952) zich als schrijver van scenario’s, proza en toneelstukken. Vervolgens schreef hij vier romans, waarvan 'Gagarins Engelen' bekroond werd tot Beste Groninger Boek van 2010. Roeters woont en werkt in Amsterdam