Menu

Orgelconcert Wietse Meinardi in Adventskerk

concertOp zondag 27 augustus geeft de Asser organist Wietse Meinardi zijn jaarlijkse orgelconcert in de Adventskerk in Assen.Het concert vindt plaats in de kerkmuziekserie Musica Pro Deo. De afgelopen jaren trokken de orgelconcerten opvallend veel publiek. Het publiek zit bij deze gelegenheid voor het mooie raam, met het zicht op het orgel.

Steeds speelt de componist Bach een prominente rol in de concerten. Dit jaar sluit het concert aan bij de herdenking van de Reformatie, nu 500 jaar geleden. In Assen worden veel activiteiten rond dit thema georganiseerd. De reformator Luther was muzikaal en zorgde voor een prominente plaats voor kerkmuziek in de Lutherse Kerken. Het resulteerde de laatste 500 jaar in een schat aan kerkliederen en kerkmuziek met Bach als hoogtepunt.

Luther schreef zelf ook kerkliederen. Het lied Ein feste Burg ist unser Gott wordt wel hèt Lutherlied genoemd. Het lied klinkt in bewerkingen van Bach en in een Fantasie van Jan Zwart. Maar Luther schreef meer melodieën, o.a. Vater Unser im Himmelreich: in het orgelconcert wordt de prachtige bewerking van Georg Böhm gespeeld.

Momenteel loopt in het kader van reformatieherdenking in de Adventskerk de expositie Een Storm van beelden: vele katholieke attributen en beelden sieren de protestantse kerk. In het orgelconcert kon daarom katholieke kerkmuziek niet ontbreken. Wietse speelt daarom ook muziek van Max Reger (Benedictus en Te Deum).

Het concert opent en besluit met 2 Passacaglia’s. In deze vorm wordt een thema in de bas strak volgehouden, daarboven ontspinnen zich allerlei variaties. Die van Bach is onovertroffen en is een van de beroemdste orgelwerken. Die van Cornelis de Wolf is twee eeuwen later geschreven en is eveneens een gave compositie. Het is boeiend beide stukken in één concert met elkaar te vergelijken. Bach schreef zijn compositie op een vrij thema, De Wolf koos een liedmelodie als thema. Invloeden van Bach, Reger en Jan Zwart zijn onmiskenbaar in zijn compositie. De werken bieden alle mogelijkheden om vele registercombinaties van het orgel te laten horen.

Diverse werken uit dit programma zijn geschreven voor andere orgeltypes dan het Van Vulpen-orgel in de Adventskerk uit 1970 (dat vooral voor barok-muziek heel geschikt is). Het is een avontuur om deze werken juist op dit orgel te spelen. Door de fraaie intonatie en de goed klinkende ruimte blijkt het instrument -met creatief registreren- meer aan te kunnen dan wat je in eerste instantie zou vermoeden.

Wietse Meinardi is vaste organist van de Adventskerk en geeft jaarlijks diverse orgelconcerten, in Nederland en Duitsland. Meer informatie hierover is te lezen op zijn website: www.wietsemeinardi.nl 
Het concert begint om 16.00 en de toegang is gratis. Wel wordt er een ruime gift bij de uitgang gevraagd. 

Gegevens:

Orgelconcert door Wietse Meinardi

 met muziek van Bach, Böhm, Reger, Zwart en De Wolf

Zondag 27 augustus 2017, 16:00 uur – Adventskerk Assen, Lindelaan 49

Toegang vrij, collecte bij de uitgang