Menu

Groningerstraatbrug in de Blauwe As is klaar

Maandag is eindelijk de Groningerstraatbrug geopend voor het verkeer.

De aannemer had iets meer tijd gekregen voor de openingstelling van de brug, dit omdat het werk aan de Overcingellaan uitliep. Maandag konden de hekken weg en kon het verkeer gebruik maken van het fietspad en de weg.

Let op: situatie is veranderd
De verkeerssituatie op de brug is veranderd, het autoverkeer kan alleen de brug nemen vanaf de noordzijde. De brug is een eenrichtingsweg geworden voor auto's. Fietsers en voetgangers hebben geen belemmering, behalve de verkeerslichten natuurlijk, maar die zijn nieuw en werken snel.

Overtreders
Helaas is een nieuwe situatie niet bij iedereen bekend en zijn er natuurlijk de eerste dag direct overtreders van de eenrichtingsverkeer situatie. Enkele gebruikers reden de brug op vanaf de zuidzijde vanaf Het Kanaal. Dit kan tot grote gevaren leiden voor andere gebruikers. De gemeente en de politie zijn op de hoogte van dit gedrag en zullen handhaven, hopende voordat er een ongeval zal plaatsvinden.

Gebouwd door Krans Weiersbrug en Groningerbrug

Type brug:      Beweegbare verkeersbruggen, ophaalbruggen

Bouw:              Aanneemcombinatie Roelofs – J.C. Krans
Ontwerp:         René van Zuuk, architecten
Klaar:               2016 en 2017

Het ontwerp van de Weiersbrug en Groningerbrug heeft een duidelijke poortwerking. Dit verwijst onder meer naar de ophaalbrug die rond 1925 gebouwd is bij de Groningerbrug. De bruggen hebben een subtiele dynamische vorm gekregen en hebben beide gebogen hameistijlen. 

De hangstangen en balanspriemen maken geen hoek met elkaar, maar lopen als het ware vloeiend in elkaar over. Dit zorgt ook voor optimale zichtlijnen, ook vanaf het water. Om de poortwerking verder te versterken worden de vlakken onder het contragewicht verlicht. Hierdoor ontstaan twee bakens in de Blauwe As. De bruggen zijn gebouwd met duurzame materialen en een energiezuinig bewegingswerk.

Meer over de Blauwe As project? Zie: http://florijnas.com/projecten/blauwe-as/

 

 

2017 05 15 groningerbrug bijna klaar