Menu

Bomen planten voor het goede doel

bomenplantenEen groep mannen, druk scheppend midden in het Arboretum aan de rand van Assen. Het is een opvallend gezicht, maar voor een goede zaak. De vijftien mannen zijn namelijk lid van serviceclub Kiwanis Assen en houden met behulp van Rabobank Assen en Noord-Drenthe een boomplantdag.

Voor drie jaar heeft Rabobank Assen en Noord-Drenthe zich als hoofdsponsor verbonden aan de Kiwanis Trofee, een toertocht voor oldtimers door Drenthe. Dit jaar wordt de Rabo Kiwanis Trofee verreden op zondag 11 juni. Met behulp van de rally zamelt de serviceclub geld in voor een wisselend goed doel. De komende jaren zet Kiwanis zich in voor het nieuw te bouwen ouder- en kindcentrum van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. “Daarvoor moeten we een fors bedrag bij elkaar krijgen”, legt Berto Drenth uit. “We zetten ons er dan ook drie jaar lang voor in en organiseren allerlei activiteiten. Allemaal om zoveel mogelijk geld op te halen.”

Boomspiegels
Drenth is lid van de commissie die de boomplantdag organiseert. “We gaan twee bomen planten en boomspiegels maken. Dat houdt in dat we rond een boom een vierkant maken en dat vierkant ontdoen van onkruid. Zo kan hij beter groeien.” Terwijl de mannen van de serviceclub twee bomen planten en onderhoud plegen aan het Arboretum, zorgen medewerkers van Rabobank Assen en Noord-Drenthe voor koffie en koeken. Als voorzitter van het marktteam Assen is Karin Paping-Hadderingh aanwezig. “Per jaar krijgen we als marktteam een bedrag van de bank dat we mogen besteden aan maatschappelijke projecten in de regio. In je eentje bereik je toch vaak minder dan gezamenlijk”, legt ze uit. “Die projecten beoordelen we op drie criteria, namelijk verbinden, vitaliseren en verzorgen. Het uiteindelijke doel om geld in te zamelen voor het ouder- en kindcentrum past ons heel goed, maar de hoeveelheid CO2 die de oldtimers uitstoten tijdens zo’n rally passen natuurlijk niet binnen onze principes op het gebied van duurzaamheid.”

Sterker maken
Daarom stelden medewerkers van de bank voor om in ruil voor het hoofdsponsorschap, iets terug te doen voor de natuur. De leden van Kiwanis konden zich hier goed in vinden, wat heeft geresulteerd in de boomplantdag. “Zo proberen we de CO2 die we op zo’n dag uitstoten toch nog enigszins te compenseren”, licht Drenth het initiatief toe. “En op deze manier maken we elkaar en de wereld weer een stukje sterker”, vult Paping-Hadderingh aan.