Menu

Brugklassers op Lariks leren Duits in Mach-mit-Mobil

Mach mit! – Doe mee! – staat in grote witte letters op de oranje BMW 218d Active Tourer die meerdere keren per week door Nederland rijdt om leerlingen Duits met de Duitse taal en cultuur vertrouwd te maken. Achter het stuur van de Mach-mit-Mobil zitten twee vakdidactici van het Goethe-Institut in Rotterdam, dat voor de organisatie en de inhoudelijke invulling verantwoordelijk is. Vandaag deed de Mach-mit-Mobil locatie Lariks van CS Vincent van Gogh in Assen aan, waar de vwo-brugklasleerlingen les kregen over Landeskunde.

De lessen werden gegeven door native speakers en leerlingen konden meedoen aan spelletjes en andere leuke activiteiten, waarbij de scholieren op verschillende manieren werden uitgedaagd. Ze traden in de voetstappen van Duitse uitvinders, proefden aparte Duitse smaken, luisterden naar recente Duitse popmuziek of planden een vakantie in Duitsland.  

Op deze manier verbeteren de brugklasleerlingen terloops op een communicatieve hun taalkennis en ontdekken de Duitse taal en cultuur. Doel van de Mach-mit-Mobil is bij scholieren en studenten belangstelling te wekken voor het vak Duits, kennis over Duitsland over te dragen. Anette Rutgers, docente Duits op Lariks: ‘Het is belangrijk dat leerlingen de Duitse taal goed beheersen, zeker in het gebied waar wij wonen. Dicht bij de Duitsland, is het voor leerlingen een pluspunt als ze de Duitse taal goed beheersen, daar kunnen ze later in hun carrière veel aan hebben!’

De Actiegroep Duits, initiatiefnemer van de Mach-mit-Mobil, maakt zich sterk voor de Duitse taal in Nederland. Met gebundelde krachten werken vier partners samen om het bewustzijn van het belang van de Duitse taal voor Nederland te vergroten: De Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer en het Goethe-Institut Niederlande.