Opnieuw fotojournalist bedreigd tijdens werkzaamheden: 'Het geweld neemt toe'

Opnieuw fotojournalist bedreigd tijdens werkzaamheden: 'Het geweld neemt toe'

Zaterdag is er in Hoogeveen een fotojournalist bedreigd toen hij voor een opdracht bij een ongeluk stond te fotograferen.

Het ongeluk gebeurde op de Vliegveldweg. Een auto raakte daar van de weg en belandde in een naastgelegen sloot. De fotojournalist van 112hoogeveen.nl kwam op de melding af om het incident op beeld vast te leggen. De vader van de bestuurder bestuurder van het voertuig was hier alleen niet van gediend en bedreigde de fotojournalist. Ook dreigde hij de camera van de fotojournalist in het water te gooien en 'stond met een gebalde vuist klaar om de fotograaf een dreun te verkopen'. 

De journalist heeft hierna besloten om zijn spullen op te ruimen en te vertrekken. Hij heeft bij de politie melding gemaakt en gaat aangifte tegen de vader van de bestuurder bestuurder doen. 

Vaker incidenten
Het komt steeds vaker voor dat journalisten, fotojournalisten of cameramensen tijdens hun werk belaagd, aangevallen of bedreigd worden. In 2021 kwamen er landelijk 272 meldingen bij PersVeilig binnen van journalisten die enige vorm van agressie hadden meegemaakt. In 2020 waren dit nog 121 meldingen. PersVeilig is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie en heeft tot doel de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat, of online.

Dat er vaker incidenten op straat gebeuren merkt ook journalist Erik Smit uit Assen. Hij werd binnen een jaar tijd twee keer ernstig bedreigd. Smit werkt als fotojournalist en coördinator bij Foto en Persbureau Meter. Dagelijks houdt hij zich bezig met het aansturen van collega's naar calamiteiten of andere journalistieke opdrachten. Soms moet hij zelf op pad om collega's te ondersteunen in de werkzaamheden. 

,,Zo was ik vorig jaar november in Assen bij een scooterbrand aan het filmen. In die tijd werden enorm veel go-scooters in de brand gestoken. Op elke brand moest toen gereden worden. Toen ik klaar was moesten de beelden naar de server geüpload worden. Ik werd hier belaagd en bedreigd door een jongen die twee weken geleden moest voorkomen'', vertelt Smit. Maar daar bleef het niet bij. Smit: ,,Begin oktober dit jaar moest ik voor een foto-opdracht naar het Stationsplein in Assen. Daar bleek een zwaar ongeval gebeurd te zijn. Daar werd ik opnieuw gehinderd in mijn werk. Een man en een vrouw bleven voor mijn beeld staan en uiteindelijk liep het uit de hand. Het escaleerde en het tweetal begon mij meermaals zwaar met de dood te bedreigen. Uiteindelijk heeft de politie hen moeten wegsturen.'' ,,Deze dreiging bleek zo ernstig dat ik in overleg met de politie, het Openbaar Ministerie en PersVeilig een aantal veiligheidsmaatregelen heb moeten treffen. Dit zijn een aantal zichtbare en onzichtbare maatregelen. Zoals het dragen van een bodycam. De onzichtbare maatregelen kan ik vanwege de veiligheid geen uitspraken over doen.'' Vanwege de collectieve norm wordt er van bedreigingen tegen journalisten altijd aangifte gedaan. 

Verhoogde straf
Onlangs bracht staatssecretaris van OCW Gunay Uslu het protocol PersVeilig opnieuw onder de aandacht. In dit protocol is afgesproken dat aangiften van strafbare feiten tegen journalisten voorrang krijgen bij de politie en het Openbaar Ministerie. Ook hanteert het Openbaar Ministerie een verhoging van de strafeis van 200 procent voor delicten die tegen journalisten zijn gepleegd. 

Wat mogen journalisten
Maar wat mogen journalisten nou op straat en bij incidenten? Voor de pers gelden andere regels dan voor burgers. Journalisten, fotografen en cameramensen met een politieperskaart hebben toegang tot incidenten. Deze mensen zijn opgeleid en doen dit beroep fulltime. Met de politieperskaart kunnen journalisten hun werk uitoefenen in politie afgezette gebieden of plaatsen die voor het publiek niet toegankelijk zijn om verslag te doen van onder andere ongevallen, branden, demonstraties en andere calamiteiten. Ook de medewerkers van het Noordelijk Persbureau, waar deze website onder valt, bezitten over de politieperskaart. Journalisten, fotografen en cameramensen zijn ervoor opgeleid om op de juiste manier en ethisch te werk te gaan. Zij staan dan ook 24 uur per dag in contact met persvoorlichters van de politie en andere hulpverleningsinstanties. Journalisten zijn daarom ook in bepaalde artikelen van de AVG-wet vrijgesteld als het gaat om fotografie op openbare wegen. 

Tiplijn