Voor de dertiende keer presenteert Kunst aan de Vaart in het weekend van 14 en 15 september werk van ruim 60 kunstenaars op 40 locaties aan de Asser Vaart die naar verwachting weer duizenden bezoekers zullen trekken.

Opnieuw is er een uitgebreid programma met dit jaar op vrijdagavond een openingsperformance door Daniëlla Davidson aan de kop van de Vaart. Daarnaast zijn er diverse activiteiten in en om de Vaart én in de extra tentoonstelingsruimte van Kunst aan de Vaart in KINK.

Tegenbeeld
Dit jaar is Kunst aan de Vaart georganiseerd vanuit het thema Tegenbeeld: ogenschijnlijke tegenstellingen komen in het weekend samen en vormen nieuwe beelden en ervaringen. Gevestigde kunstenaars & aanstormend talent, beeld & taal, stilte & klank en abstract & realistisch leiden tot een bijzondere beleving van kunst.

Grote namen
Tijdens het weekend van Kunst aan de Vaart treden er twee artiesten van formaat op in KINK, de tentoonstellingruimte van Kunst aan de Vaart in De Nieuwe Kolk.

Concert door Lavinia Meijer
Op zaterdag geeft de bekende harpiste Lavinia Meijer een aantal concerten in Kink, waar Albert Geertjes en Sarianne Breuker hun werk tentoonstellen. Zij verbindt hierbij beeld aan geluid.

Lavinia Meijer (1983), winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2009, is een van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd. Na haar debuut in Carnegie Hall in New York in 2007 wordt ze regelmatig uitgenodigd om als soliste op te treden in Europa, Azië en Amerika. Ze werkte samen met bekende componisten als Philip Glass (Koyaanisqatsi, the Hours) en Ludovico Einaudi (Intouchables, Black Swan) en deelde met hen het podium, alsook met de legendarische Iggy Pop. Haar albums worden wereldwijd uitgebracht (Channel Classics, Sony Classics) en zijn bekroond met een Edison Award en een gouden-en platina-status.

De concerten worden zaterdag gegeven om 13:00, 14:30 en 16:00 uur.

Dichtkunst door Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja
Op zondag 15 september draagt Tsead Bruinja, de Zevende Dichter des Vaderlands gedichten voor uit eigen werk en maakt hierbij de koppeling tussen woord en beeld.

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) is dichter en woonachtig te Amsterdam. In 2019 en 2020 is hij Dichter des Vaderlands van Nederland. De 44-jarige Friese Amsterdammer werd gekozen door een benoemingscommissie van kenners en dichters. Hij zal de komende twee jaar gedichten schrijven bij nationale gebeurtenissen en optreden als ambassadeur van de poëzie.

Tsead draagt zondag voor om 13:00, 14:30 en 16:00 uur. De toegang tot alle voorstellingen is gratis.

Kunst en muziek in en aan de Vaart
Met de plaatsing van de auto Work-in-Progress van Albert Geertjes en de tewaterlating van de stapeling van kunstenares Gejan Stol is al duidelijk geworden dat er een grote diversiteit aan kunst te zien is in en aan de Vaart. Daarnaast hebben bewoners voor het weekend hun huiskamers en tuinen vrij gemaakt om te dienen als expositieruimte voor de ruim 60 deelnemende kunstenaars en de grote aantallen bezoekers bij hen thuis te ontvangen. De exposerende kunstenaar is aanwezig om in gesprek te gaan of vragen te beantwoorden.

Ook de muziekliefhebbers worden dit jaar weer bediend. Jonge professionele musici en studenten van het Prins Claus Conservatorium dragen zorg voor sfeer langs de Vaart met jazz, strijkmuziek, (aria)zang vanaf balkons en trompetgeluid in diverse ensembles, duo's en een kwartet.

Online veiling door Catawiki
Ruim 35 van de kunstwerken die te zien zijn tijdens Kunst aan de Vaart zullen evenals vorig jaar tijdens het evenement geveild worden door het online veilinghuis Catawiki. In 2017 gebeurde dit voor het eerst en inmiddels worden de kunstwerken al gekocht door liefhebbers van over de hele wereld.

 • za 25 jan 2020 08:30

  Asser Boys organiseert Winterwandeltocht in Assen

  Na het grote succes van de voorgaande edities organiseert voetbalclub Asser Boys op zaterdag 25 januari voor de vierde keer een bijzondere wandeltocht door één van de mooiste natuurgebieden van Nederland, het Drentsche Aa-gebied. Tijdens deze goed bewegwijzerde wandeltocht over verharde en onverharde wegen kan iedereen zien dat dit gebied ook in de winterperiode prachtig kan zijn. De afstanden waaruit gekozen kan worden, zijn 5, 10, 15 of 25 kilometer. Het inschrijfgeld voor deze tocht bedraagt €7,50, waarvan de netto opbrengst ten goede komt aan het G-voetbal van Asser Boys. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis meelopen. Alle afstanden starten vanaf de kantine van Asser Boys aan de Lonerstraat 100A in Assen en eindigen hier ook. Er kan gestart worden tussen 8.30 uur en 12.00 uur voor alle afstanden. Uiterlijk 17:00 uur dient iedereen zijn of haar route afgerond te hebben. De deelnemers ontvangen een routebeschrijving en een kop koffie met koek voor de start. Na afloop staat een kop snert met roggebrood en spek klaar. Dit is allemaal bij de prijs inbegrepen. Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen. Inschrijven kan op de dag zelf in de kantine (voorinschrijving is niet mogelijk). Houd voor verdere informatie de website van Asser Boys (www.asserboys.nl) in de gaten.
 • do 30 jan 2020 19:30

  Autismecafé Assen op 30 januari: autisme en eenzaamheid

  Op donderdag 30 januari is er weer een Autismecafé, deze keer staat het thema: Autisme en eenzaamheid centraal. Gespreksleider Hanneke Kappen bespreekt met twee gasten het soms wat beladen onderwerp eenzaamheid. Max Kloen, spreekt als jonge ervaringsdeskundige over dit onderwerp. Ook spreekt Hanneke met Jan Stegeman, vader van een dochter met autisme, die vertelt wat eenzaamheid doet met zijn dochter. Jan heeft er goede ideeën over. Mensen met autisme lijken zich vaker eenzamer en sociaal geïsoleerd te voelen. Dit heeft soms te maken met een klein sociaal netwerk en de moeite die het kost om vrienden te maken en te behouden. Anderzijds komt het ook voor dat er wel een sociaal netwerk is maar dat men zich desondanks eenzaam voelt omdat er weinig verbinding wordt ervaren in dat netwerk. Je voelt je niet echt begrepen, gezien of gehoord. Dan kost het vaak ook nog eens veel energie om sociaal in contact te zijn, resultaat hiervan is dat mensen met autisme zich vaker eenzaam voelen. ‘Eenzaamheid delen is eenzaamheid doorbreken’… Bent u benieuwd naar dit thema, bent u op zoek naar ervaringen, tips of loopt u tegen vragen aan? Bezoek dan op donderdag 30 januari het Autismecafé Assen. U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur (aanvang 20.00 uur) in MFA Het Schakelveld, Witterhoofdweg 1a te Assen. De toegang en koffie/thee zijn gratis. Voor meer informatie kunt u terecht bij Karin van Goor, contactpersoon Autismecafé Assen, via info@autismecafeassen.nl.
 • za 01 feb 2020 10:30

  Repair Café in Kloosterveen op 1 februari weer geopend

  Op zaterdag 1 februari is het Repair Café in Kloosterveen weer geopend. Om milieu en portemonnee te sparen komen vrijwilligers maandelijks bij elkaar om bezoekers te helpen kapotte spullen weer heel te maken. Als één van de 2011 repaircafé's in de wereld heeft het Repaircafé Assen afgelopen jaar 477 reparaties verricht. Zo zijn er onder andere 41 broeken, 39 koffieapparaten en 33 stofzuigers gerepareerd. Op zaterdag 1 februari is er van 10:30 tot 15:30 uur weer een bijeenkomst in de MFA Kloosterveste in Kloosterveen. Geheel gratis, natuurlijk is een kleine bijdrage altijd welkom. De parkeergarage is ook gratis.
 • zo 27 sept 2020 10:00

  Fietsevenement Ride for the Roses in 2020 in Assen

  Assen is volgend jaar gastheer van het fietsevenement Ride for the Roses. Zondag werd in het Zeeuwse Goes de vlag van het evenement symbolisch overgedragen aan burgemeester Marco Out, die daarvoor als lid van het zogeheten Vriendenteam de tocht over 100 kilometer volbracht. Assen is blij met de komst van dit evenement. “Het grootste wielerpeloton van Nederland strijkt neer in Assen. We zijn heel graag gastheer voor duizenden fietsers die allemaal fietsen voor het goede doel. Met de organisatie van grote (sport)evenementen hebben we ruime ervaring,” zegt burgemeester Marco Out. Ride for the Roses vindt volgend jaar 27 september plaats op het TT circuit. Ride for the Roses De Ride for the Roses is een fietsevenement waarbij de deelnemers fondsen werven voor KWF Kankerbestrijding. Het is een evenement voor iedereen: jong, oud, gezinnen en kinderen. Jaarlijks doen er zo’n 8.000 tot 12.000 deelnemers mee. Het evenement is eigendom van KWF en zij is opdrachtgever van Radiante Sport als organisator van het evenement. Voor de organisatie van het evenement zijn al gesprekken gevoerd met het TT-circuit en andere betrokkenen. Zie: www.ridefortheroses.nl