Vrijdag kun je veel beleven in ons Duurzaamheidscentrum over de Oertijd

LEVEN IN DE OERTIJD
Ga mee met Rune en Zus en leer hoe de mensen leefden in die tijd
Kinderen gingen in de oertijd niet naar school. Wat deden ze dan wel de hele dag?! Ga mee met Rune en Zus en ontdek hoe de mensen leefden in die tijd

Datum & tijd:
Vrijdag 10 augustus 2018 van 13:00 tot 16:00 uur

Kosten:
Gratis

Locatie:
Duurzaamheidscentrum Assen
Bosrand 2
9401 SL Assen

 • ma 22 okt 2018 13:30

  Workshop kadasteronderzoek bij Drents Archief in Assen

  Op maandag 22 en 29 oktober organiseert het Drents Archief tussen 13.30 en 16.30 uur een workshop kadasteronderzoek. Met de Kadaster archiefviewer kunnen geïnteresseerden zoeken naar de plek waar Drenten hebben gewoond en gewerkt. De opeenvolgende eigenaars van een perceel zijn op die manier te achterhalen en de viewer biedt toegang tot gedigitaliseerde kaarten van de percelen. Kadasterdeskundige Herman de Koning geeft in twee middagen tips en tricks voor het zoeken. De workshop bestaat uit twee lessen en wordt ook op 19 en 26 november gegeven, de kosten bedragen €5. Kadaster archiefviewer Met de Kadaster archiefviewer kan men online historisch onderzoek in de openbare registers van het Kadaster doen. De archiefviewer bevat kadastrale leggers en hulpregisters om percelen, rechten en gerechtigden op te zoeken. Daarnaast zijn ook hulpkaarten en door landmeters gemaakte schetsen met meetgegevens beschikbaar. In het Drents Archief kunnen bezoekers de viewer gratis gebruiken, bij online thuisgebruik is een abonnement noodzakelijk. Aanmelden Aanmelden voor de workshop is noodzakelijk en kan via [email protected] of telefonisch via 0592 313523.
 • di 23 okt 2018 19:30

  Informatiebijeenkomst over bipolaire stoornis in ’t Praothoes

  Kent u iemand die te kampen heeft met pieken en dalen in de stemmingen? Die lijdt aan een bipolaire aandoening? Hoe ga je daar dan mee om? Daarover gaat een bijeenkomst op dinsdag 23 oktober in Assen. Iedereen is welkom. Het kan een hele opgave zijn als je partner of je kind of een van je ouders of iemand anders uit je naaste omgeving, sterke schommelingen heeft in stemmingen. Want hoe pak je dat aan als hij of zij van ellende niet meer uit bed wil komen, geen hulp wil, de medicatie niet wil slikken of het leven niet meer ziet zitten? En hoe pak je dat aan als hij of zij ineens overactief is, niet of nauwelijks meer slaapt, en denkt de hele wereld aan te kunnen? Hoe houd je jezelf en je relatie op de been? Misschien is er al een diagnose gesteld van bipolariteit maar misschien ook (nog) niet. Hoe dan ook, deze klachten vragen goede zorg, niet alleen voor de persoon zelf, ook voor de directe omgeving. Relatietherapeut Ingrid Domhof De VMDB Drenthe en de GGZ Drenthe houden dinsdag 23 oktober een informatiebijeenkomst over ‘Een bipolaire stoornis heb je niet alleen’. Ingrid Domhof komt over haar kennis en ervaringen vertellen als maatschappelijk werker en relatie- en gezinstherapeut bij het Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en is in ’t Praothoes van de GGZ in Assen, Dennenweg 9. Om 19.15 uur is de zaal open. Uiterlijk 21.30 uur is de bijeenkomst afgelopen. Aanmelden hoeft niet maar wordt op prijs gesteld, via [email protected] of telefoon 0593-525506. VMDB De VMDB is de landelijke Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen. De vrijwilligers in Drenthe organiseren bijeenkomsten en andere activiteiten, zoals huiskamergroepen en groepswandelingen, en werken mee aan psycho-educatiecursussen.
 • di 23 okt 2018 19:30

  Lezing van kunstenaar Erik van Ommen in Duurzaamheidscentrum

  Kunstenaar Erik van Ommen verzorgt op dinsdagavond 23 oktober om 19.30 uur een prachtige lezing over zijn werk. De lezing start om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in het Duurzaamheidscentrum in Assen. Kunstenaar op reis Erik van Ommen, schilder - graficus en tekenaar, laat aan de hand van zijn werk en videobeelden zien welke talloze technieken hij gebruikt om vogels te verbeelden. Hij vindt zijn inspiratie in het veld en beschouwt de wereld als zijn atelier. Zo laat hij zien hoe hij zwaluwen tekent in Twenthe, een kluut boetseert op het Vlielandse Wad, reigers schildert in Afrika en zich laat inspireren door de Japanse Sumi-e en houtdrukkunst. Via een vogelrijk bezoek aan de zeearend in het Hunzedal, waar hij zijn laatste boek Poldervogels maakte en de kraanvogels in het Fochteloerveen, belanden we tenslotte tussen de ijsberen op Spitsbergen. Aanmelden is noodzakelijk en kan via drentslandschap.nl van Het Drentse Landschap. De prijs voor deze lezing is €5,- p.p.
 • wo 24 okt 2018 14:00

  Cupcake Challenge in Baggelhuizen

  Op 24 oktober wordt in Baggelhuizen de Cupcake challenge gehouden. De hele dag staat in het teken van het maken van deze kleine lekkernijen. Wie maakt de allermooiste cupcake en wint de CupCake cup? Doe mee aan de CupCake Challenge op woensdag 24 oktober. Kinderen tot en met 12 jaar zijn welkom tussen 14.00 en 16.00 uur. Durf jij het aan? Kijk voor meer informatie op deze facebookpagina.
 • za 27 okt 2018 10:00

  Speel de Escape Game in het bankgebouw in Assen

  Ook deze herfstvakantie is er een Spaardag voor alle kinderen bij Rabobank Assen en Noord-Drenthe. Dit jaar geen traditionele Spaardag, maar een avontuurlijke escape game door het bankgebouw. Op zaterdag 27 oktober is er een Rabo Escape Game voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. De kinderen mogen met hun spaarpot onder de arm op avontuur door het Rabobank in Assen. Naast het leuke spel en het storten van de spaarpot ontdekken ze ook nog eens van alles over geld en sparen. Escepe game De escape game is een game waarin de kinderen zelf bepalen hoe het spel verloopt. Met een tablet van de bank en eigen spaarpot gaan ze op pad door de bank. Gedurende hun route door het bankgebouw verschijnen er opdrachten op de tablet die beantwoord moeten worden om de code te kraken. Onderweg leren ze van alles over geld en wat er gebeurt met je geld zodra het in de stortautomaat is verdwenen. Met moeilijke puzzels en digitale uitdagingen moet de weg naar de stortautomaat en de kluis gevonden worden. In een nieuw jasje De Rabo Escape Game is de vertrouwde Rabo Spaardag, maar dan in een nieuw, leerzaam jasje. Alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar zijn van harte welkom om de escape game aan te gaan, de vragen van PinPin de pinguïn te beantwoorden, de codes te kraken om zo hun weg naar de stortautomaat en kluis te vinden en uiteindelijk hun gespaarde geld te storten. Ook krijgen alle kinderen een leuk cadeautje mee naar huis na het storten van de spaarpot. De spaardag is voor alle kinderen, ook als zij geen rekening bij de Rabobank hebben kan het spel gespeeld worden. Informatie Het vind plaats op zaterdag 27 oktober van 10:00 tot 17:00 uur in de Rabobank Assen. Lijkt het je leuk om de escape game te spelen? Meld je dan aan via de website.
 • zo 28 okt 2018 13:00

  Muziekafdeling van Warenhuis Vanderveen viert 50-jarig bestaan

  Op zondag 28 oktober wordt het 50-jarig jubileum van de muziekafdeling van Warenhuis Vanderveen gevierd, van 13.00 – 17.00 uur. Er zullen live optredens zijn van Tangarine en Maurice van Hoek. In 1968 is de afdeling geopend door Willeke Alberti, samen met haar vader Willy. Vanaf de opening tot enkele jaren terug heeft Jan Vanderveen, ondersteund door Gezina Vanderveen, deze afdeling geleid. In 2014 heeft hij het stokje overdragen aan Gert Jan die, net als collega Gerrie, al meer dan 30 jaar een bekend gezicht is op de muziekafdeling van het Asser warenhuis. Het team wordt nog verder versterkt door Robin, Tommie en Lianne. Door de jaren heen zijn er veel optredens gegeven op de muziekafdeling van Warenhuis Vanderveen. Door grote en wat minder grote namen. Kensington, Harry “Cuby” Muskee, Venice, Tangarine, Rich Wyman, Martyn Joseph, Herman van Veen, Ellen ten Damme, Mooi Wark en Daniël Lohues om maar een paar te noemen. Daarnaast is de afdeling recentelijk volledig vernieuwd. Dit alles mag niet onopgemerkt blijven en daarom wordt het jubileumweekend ingeluid met een optreden door Henriëtte van Dijk en Alex de Bruin op vrijdag 26 oktober om 19.30u. Op zondag 28 oktober treedt Tangarine om 14.00u op en Maurice van Hoek om 15.30u.
 • zo 28 okt 2018 13:30

  TV-kok Pierre Wind in Kolkende Taal

  De maand november is traditiegetrouw de maand van ‘Nederland Leest’. Daarom besteedt Bibliotheek DNK op zondag 28 oktober in de talkshows van Kolkende Taal hier uitgebreid aandacht aan. Het thema van ‘Nederland Leest’ is dit jaar voeding, waarbij de rode draad deze zondag in beide edities van Kolkende Taal (om 13.30 uur en 15.30 uur) voeding, koken en lifestyle is. Eén van de gasten tijdens de editie van 13.30 uur is dan ook niemand minder dan (tv-)kok Pierre Wind. Pierre Wind heeft voor het boek 'Je bent wat je leest', in het kader van Nederland Leest, een "hoofdgerecht" geschreven genaamd 'Culinaire dwarsheid'. Daarnaast zijn Benjamin Vandenberg, chef-kok bij het Asser restaurant The Black Tie, en Angéla Dijksterhuis, kenner op het gebied van de unieke graansoort teff, te gast. In de tweede editie van Kolkende Taal om 15.30 uur komt Bien de Moor, actrice bij het NNT die speelt in de voorstelling ‘Dorian’, langs. Zij zal samen met Natascha Puper (yogadocent bij haar eigen yogaschool Yin Yoga Medical) en Marije Sietsma (schrijfster van o.a. het kookboek ‘Maak van de noot een deugd’) met presentatrice Diana de Groot in gesprek gaan. Kolkende Taal In Kolkende Taal komen interessante gasten aan het woord die onder meer bekend zijn vanuit de literatuur, de politiek en de theaterwereld. Zij gaan aan de hand van boeken met presentatrice Diana de Groot in gesprek over hun leven en werk. De gesprekken worden afgewisseld door livemuziek. Kolkende Taal wordt opgenomen voor RTV Drenthe en later bij de omroep uitgezonden. Zondagmiddag 28 oktober (13.30 & 15.30 uur) belooft weer een inspirerende en boeiende middag in DNK te worden. Maak dit mee en bestel snel je gratis toegangskaarten op dnk.nl, aan de balie van De Nieuwe Kolk of via 088 012 88 88.
 • zo 28 okt 2018 19:00

  Sunday Evening Blues Jam Paul ‘Sugadaddy’ van den Berg

  Op zondagavond 28 oktober gaat in cafe de Dependance aan de Rolderstaat in Assen na de zomerstop de Sunday Evening Blues Jam weer van start. Uitbater Jan Vegelien van Cafe de Dependance organiseert eens in de maand in samenwerking met de Greyhound Blues Band een serie bluessessions waarbij een gerenommeerde bluesmuzikant centraal staat. Deze maand is dat zanger pianist Sugadaddy, een noordelijke bluesmuzikant die wanneer hij niet op het podium staat als Paul van den Berg door het leven gaat. Al jaren is hij frontman van Sugardaddy and the Honeydrippers, een formatie die een uiterst swingende mengeling brengt van Rock & Roll, Rhythm & Blues en Westcoast swing en daarmee de sound van de jaren vijftig doet herleven. Deze strakke Westcoast blues band heeft ruimschoots ervaring opgedaan door hun talloze club en festival optredens in Nederland, België en Duitsland. Sugadaddy zal tijdens deze gratis toegankelijke sessie begeleid worden door de Greyhound Blues Band, een combinatie die garant staat voor een avond swingende Westcoast blues. Aanvang 19.00 uur.
 • ma 29 okt 2018 15:30

  Leer laaggeletterheid op de werkvloer herkennen tijdens werkgeversconferentie

  Op maandag 29 oktober organiseert DNK een conferentie over laaggeletterdheid op de werkvloer (werkgeversconferentie abracaTAALbra) . Want zowel voor een bedrijf als de werknemer zijn er veel voordelen als de laaggeletterde werknemer beter leert lezen en schrijven. Naast dat zij in hun persoonlijke leven worden geholpen, kunnen zij zich op de werkvloer beter redden. Dit is van positieve invloed op de efficiëntie waarmee zij werken en dit komt ten goede van de output van een bedrijf. Veel bedrijven hebben nog geen actief beleid op het signaleren en de aanpak van laaggeletterdheid. Ook al zijn er in de provincie Drenthe 45.000 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Hiervan werkt een groot deel bij Drentse bedrijven. In de gemeente Assen zijn er bijvoorbeeld 6.000 mensen die laaggeletterd zijn, waarvan 4.000 mensen bij lokale bedrijven werken. Tijdens de conferentie horen werkgevers meer over wat laaggeletterdheid inhoudt, hoe je het herkent en het belang van een goeie aanpak. Op het programma staan spraakmakende taal- en ervaringsdeskundigen die het publiek in het onderwerp meenemen: Maurice de Greef (professor laaggeletterdheid), Kraantje Pappie (rapper en woordkunstenaar), Lambert Zwiers (directeur VNO-NCW & MKB Noord) en Yvonne Post (eigenaar Post Cleaning). De middag wordt geleid door radiopresentator Frits Spits en muzikaal ondersteund door ‘Van Luie Kees’. Deelname aan de werkgeversconferentie is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via dnk.nl/werkgeversconferentie.
 • wo 31 okt 2018 19:00

  Doe-avond lwoo voor leerlingen en voorlichtingsavond voor ouders op Salland

  Op woensdag 31 oktober van 19.00-21.00 uur kunnen ouders en leerlingen van groep 8 kennismaken met het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) op de locatie Salland van CS Vincent van Gogh. De aanmelding van leerlingen die lwoo gaan doen dient al vóór 1 december 2018, plaats te vinden. Voor de ouders is er een voorlichtingsronde over het onderwijs binnen de basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen en welke voorzieningen er zijn voor leerlingen die leerwegondersteuning nodig hebben. Leerlingen met een lwoo-indicatie zijn op 31 oktober welkom op de doe-avond. Salland biedt binnen het vmbo leerwegondersteunend onderwijs voor leerlingen die net dat beetje extra nodig hebben. Door de extra ondersteuning kunnen leerlingen via een ononderbroken leerroute doorstromen naar het mbo. Op het vmbo op Salland volgen de leerlingen veel praktijklessen binnen de richting Dienstverlening & Producten met profielvakken en keuzevakken. Leerlingen kunnen op 31 oktober een aantal lessen volgen zodat ze kunnen kennismaken met de mogelijkheden binnen het vmbo op Salland. De avond start om 19.00 uur en deelnemers kunnen zich opgeven via de website .
 • do 01 nov 2018 19:30

  Lezing Aaldrik Pot over natuurschrijvers van vroeger en nu

  Op donderdagavond 1 november neemt Aaldrik Pot ons mee in de wereld van de natuurschrijvers van vroeger en nu. Aaldrik schreef samen met Barbara de Beaufort het natuurdagboek ‘De onsterfelijke nachtegalen’ welke momenteel is genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2018. Dit boek is in de pauze te koop. Wat voor mensen zijn dat, natuurschrijvers? Wat maken zij mee? En door wie zijn ze geïnspireerd? Kom naar deze boeiende lezing van Aaldrik Pot, faunaspecialist voor Staatsbosbeheer en natuurschrijver voor diverse kranten en tijdschriften. Verschillende bekende namen als Carolus Linnaeus, Von Humboldt en Thijsse komen langs in een explosie aan mooie verhalen over wat natuurschrijvers drijft en over hun soms nogal hachelijke avonturen. Ook vertelt Aaldrik over Caspar Janssen, die recent een voettocht door de Nederlandse natuur maakte en hier een serie verhalen voor de Volkskrant over schreef. De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in het Duurzaamheidscentrum in Assen. U kunt de lezing bijwonen voor €2,50. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de website.
 • za 26 jan 2019 20:30

  Jason Staal presenteert nieuw album 'Nachtgedachten'

  Assenaar Jason Staal presenteert op 26 januari in De Nieuwe Kolk zijn nieuwe album 'Nachtgedachten'. In 2017 bracht Jason Staal zijn eerste solo-album Daggedachten uit. Kleinkunst met een catchy popsausje, vermengd met een grote voorliefde voor Nederpop, met samenwerking van o.a Tim Akkerman, Syb van der Ploeg, Maarten Heijmans en Paul de Munnik. Vernieuwd Na Daggedachten is het tijd voor Nachtgedachten. Nieuwe liedjes, nieuw programma, nieuwe gedachten, waarbij hij zichzelf op piano en gitaar begeleidt met ondersteuning van liveband. Van prinsessen en een draak & tot gedachten onder sterren en de maan. Een uitstekend uitgangspunt voor de presentatie in De Nieuwe Kolk van het nieuwe album: "Nachtgedachten". Gratis album Bij de eerste 100 verkochte kaarten krijgen de mensen er een gratis album van Staal bij. En, zo schrijft Jason Staal op twitter, bij de laatste 100 trouwens ook. Informatie Meer informatie over de presentatie, zie de website van DNK.