Tot 13 januari kunt u de tentoonsteling bekijken van zaak Tjerk Vermaning in het Drents Museum

In januari 1965 deed messen-, scharen- en grasmaaimachineslijper Tjerk Vermaning een archeologische vondst die hem in één klap de bekendste amateurarcheoloog van Nederland maakte. Hij ontdekte vuurstenen werktuigen die circa 50.000 jaar geleden door Neanderthalers gemaakt zouden zijn. Deze vondst was het begin van een geruchtmakende periode in de Nederlandse archeologie. Vanaf 8 juli 2018 presenteert het Drents Museum de tentoonstelling De Zaak Vermaning, waarin het leven van de vinder centraal staat.

In de ban van de Neanderthaler
Tjerk Vermaning (1929–1987) was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in archeologie. Rond zijn dertigste, na het zien van de vuistbijl van Wijnjeterp, raakte hij in de ban van de Neanderthaler en zijn vuurstenen werktuigen. Hij bracht vele uren door op geploegde Drentse akkers, op zoek naar de werktuigen van die uitgestorven mensensoort. De eerste jaren had hij weinig succes, maar begin 1965 ontdekte hij, vlakbij de televisietoren van Hoogersmilde, twee groepen werktuigen waarover de wetenschappers direct enthousiast waren. Het was de eerste keer dat in Noord-Nederland meerdere werktuigen bij elkaar werden gevonden. De ouderdom van de vondst werd geschat op zo’n 50.000 jaar. In de jaren daarna ontdekte hij nog enkele vindplaatsen, in Hijken en Eemster.

Echt of vals?
Vermanings vondsten werden aangekocht door musea en gepubliceerd in vaktijdschriften. Vermaning kreeg de Culturele Prijs van Drenthe en daarnaast nog een jaarlijkse toelage om te kunnen blijven zoeken. De vinder wilde echter meer: een eredoctoraat en een baan bij het Drents Museum. Naarmate de tijd verstreek, verslechterde de verhouding tussen Vermaning en de wetenschap. Nader onderzoek leidde tot de conclusie dat de vondsten recent vervaardigd waren. In 1977 werd Vermaning door de rechtbank in Assen veroordeeld wegens oplichting, maar een jaar later sprak het hof in Leeuwarden hem vrij, omdat niet bewezen werd geacht dat hij de artefacten zelf had vervaardigd. Het hof liet in het midden of de stenen echt of vals waren.

De Zaak Vermaning
De tentoonstelling De Zaak Vermaning – Over een markant amateurarcheoloog in Drenthe neemt je mee op reis door het leven van Tjerk Vermaning. Wie was Vermaning en hoe ontstond zijn interesse voor het verre verleden? Ook zijn relatie met de pers wordt belicht, want die was zonder uitzondering op zijn hand in zijn confrontatie met de wetenschap. In de tentoonstelling is een groot aantal van Vermanings vondsten te zien, zowel de falsificaties (uit Hoogersmilde, Hijken en Ravenswoud) als de echte voorwerpen die hij op verschillende plaatsen in Drenthe vond. Ook zijn inspiratiebron – de vuistbijl van Wijnjeterp – is in de tentoonstelling opgenomen. Diverse filmopnames en geluidsfragmenten brengen de eigenzinnige amateurarcheoloog tot leven.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek De Zaak Vermaning, een uitgave van WBOOKS (Zwolle). De publicatie telt 160 pagina’s en kost € 24,95. Het boek is vanaf 8 juli 2018 verkrijgbaar in de Museumshop.

De Affaire Vermaning
Tegelijkertijd met de tentoonstelling voert PeerGrouP van woensdag 5 september tot en met zondag 30 september 2018 de grootschalige locatietheatervoorstelling De Affaire Vermaning op. De opvoering vindt plaats in Hoogersmilde, vlakbij de plek waar Vermaning zijn eerste spraakmakende vondsten deed. De productie is een komisch spektakel over de omstreden Drentse amateurarcheoloog. Het script is van de hand van Jan Veldman en de rol van Tjerk Vermaning wordt gespeeld door acteur Mads Wittermans. Tickets en informatie: www.peergroup.nl

Datum & tijd:
Zondag 8 juli 2018 t/m zondag 13 januari 2019

Kosten:
Reguliere kosten

Locatie:
Drents Museum

https://www.youtube.com/watch?v=d-tbPZdubhs
 • do 30 jan 2020 19:30

  Autismecafé Assen op 30 januari: autisme en eenzaamheid

  Op donderdag 30 januari is er weer een Autismecafé, deze keer staat het thema: Autisme en eenzaamheid centraal. Gespreksleider Hanneke Kappen bespreekt met twee gasten het soms wat beladen onderwerp eenzaamheid. Max Kloen, spreekt als jonge ervaringsdeskundige over dit onderwerp. Ook spreekt Hanneke met Jan Stegeman, vader van een dochter met autisme, die vertelt wat eenzaamheid doet met zijn dochter. Jan heeft er goede ideeën over. Mensen met autisme lijken zich vaker eenzamer en sociaal geïsoleerd te voelen. Dit heeft soms te maken met een klein sociaal netwerk en de moeite die het kost om vrienden te maken en te behouden. Anderzijds komt het ook voor dat er wel een sociaal netwerk is maar dat men zich desondanks eenzaam voelt omdat er weinig verbinding wordt ervaren in dat netwerk. Je voelt je niet echt begrepen, gezien of gehoord. Dan kost het vaak ook nog eens veel energie om sociaal in contact te zijn, resultaat hiervan is dat mensen met autisme zich vaker eenzaam voelen. ‘Eenzaamheid delen is eenzaamheid doorbreken’… Bent u benieuwd naar dit thema, bent u op zoek naar ervaringen, tips of loopt u tegen vragen aan? Bezoek dan op donderdag 30 januari het Autismecafé Assen. U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur (aanvang 20.00 uur) in MFA Het Schakelveld, Witterhoofdweg 1a te Assen. De toegang en koffie/thee zijn gratis. Voor meer informatie kunt u terecht bij Karin van Goor, contactpersoon Autismecafé Assen, via info@autismecafeassen.nl.
 • za 01 feb 2020 10:00

  Kledingbeurs in MFA Kloosterveste in Assen op 1 februari

  Op zaterdag 1 februari is er weer een kledingbeurs in het MFA in Kloosterveste. Alle tafels zijn inmiddels verhuurd en zullen gevuld zijn met tweedehands en nieuwe baby en kinderkleding, dames en heren kleding, schoenen, (woon)accessoires, boeken en speelgoed. Er zijn leuke kinder activiteiten en minifotoshoots mogelijk. Voor de aller kleinste bezoekers is er een verrassing. De kledingbeurs is van 10:00 tot 13:00 uur. Kinderen mogen gratis naar binnen en volwassenen betalen €1,- ten bate van het Ronald McDonald huis in Groningen.
 • za 01 feb 2020 10:30

  Repair Café in Kloosterveen op 1 februari weer geopend

  Op zaterdag 1 februari is het Repair Café in Kloosterveen weer geopend. Om milieu en portemonnee te sparen komen vrijwilligers maandelijks bij elkaar om bezoekers te helpen kapotte spullen weer heel te maken. Als één van de 2011 repaircafé's in de wereld heeft het Repaircafé Assen afgelopen jaar 477 reparaties verricht. Zo zijn er onder andere 41 broeken, 39 koffieapparaten en 33 stofzuigers gerepareerd. Op zaterdag 1 februari is er van 10:30 tot 15:30 uur weer een bijeenkomst in de MFA Kloosterveste in Kloosterveen. Geheel gratis, natuurlijk is een kleine bijdrage altijd welkom. De parkeergarage is ook gratis.
 • zo 02 feb 2020 14:00

  Natuurkenner Uko Vegter geeft lezing over veranderingen in het Drentse landschap

  Op zondag 2 februari is Uko Vegter, hoofd sector Natuur en Landschap bij Het Drentse Landschap, om 14.00 uur te gast in het Drents Museum. Tijdens zijn lezing vertelt hij over de veranderingen in het Drentse landschap. Zo laat hij zien hoe de landschappen er in de 19de eeuw uitzagen, vertelt hij over de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden en hoe Het Drentse Landschap omgaat met deze veranderingen. De lezing is gratis toegankelijk voor museumbezoekers met een geldig entreebewijs. Ontwikkelingen In het najaar van 1883 reist Vincent van Gogh door Drenthe en is hij lyrisch over het landschap dat hij er aantreft. Stel dat Vincent anno 2020 terugkeert naar Drenthe, zou hij dan erg schrikken? Tijdens de lezing vertelt Uko Vegter over het Drentse landschap waarin de schilders in de 19de eeuw terechtkomen. Welke ontwikkelingen hebben zich sindsdien voorgedaan? Hoe zien de landschappen van toen er nu uit en wat is er met plant en dier gebeurd? Hoe wordt er gewerkt aan het herstel van natuur en landschap? Ook gaat hij in op de invloed van klimaatverandering, de landbouw en de beleving van het landschap door de mensen die in Drenthe wonen of er als toerist op bezoek zijn. Uko Vegter Uko Vegter is hoofd sector Natuur & Landschap bij Het Drentse Landschap. Stichting Het Drentse Landschap houdt zich bezig met het beheer over ruim 9.000 hectare natuur, 22 hunebedden en archeologische objecten. Om de ontwikkelingen in de diverse natuurgebieden goed te volgen, voert de sector Natuur en Landschap diverse analyses uit. Met deze onderzoeken kan Het Drentse Landschap de planten en dieren die onder druk staan beschermen. Vegter is een specialist op terrein van de landschapsecologie. Voor Het Drentse Landschap schreef hij veel artikelen over de begroeiing in beekdallandschappen. Barbizon van het Noorden In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 maken bezoekers een wandeling door het Drentse landschap van rond 1900 en ontdekken ze een wereld vol idyllische plekjes, betoverende dorpjes en wonderschone landschappen. Schilderijen, grafiek en tekeningen van grote kunstenaars, waaronder Jozef Israëls, Hendrik Willem Mesdag, Vincent van Gogh, Julius van de Sande Bakhuyzen en Max Liebermann worden gepresenteerd in combinatie met nog niet eerder getoonde onbekende pareltjes uit de rijke collectie van het Drents Museum. Voor deze tentoonstelling werkt het Drents Museum samen met Stichting Het Drentse Landschap. Te zien tot en met 22 maart 2020.
 • zo 27 sept 2020 10:00

  Fietsevenement Ride for the Roses in 2020 in Assen

  Assen is volgend jaar gastheer van het fietsevenement Ride for the Roses. Zondag werd in het Zeeuwse Goes de vlag van het evenement symbolisch overgedragen aan burgemeester Marco Out, die daarvoor als lid van het zogeheten Vriendenteam de tocht over 100 kilometer volbracht. Assen is blij met de komst van dit evenement. “Het grootste wielerpeloton van Nederland strijkt neer in Assen. We zijn heel graag gastheer voor duizenden fietsers die allemaal fietsen voor het goede doel. Met de organisatie van grote (sport)evenementen hebben we ruime ervaring,” zegt burgemeester Marco Out. Ride for the Roses vindt volgend jaar 27 september plaats op het TT circuit. Ride for the Roses De Ride for the Roses is een fietsevenement waarbij de deelnemers fondsen werven voor KWF Kankerbestrijding. Het is een evenement voor iedereen: jong, oud, gezinnen en kinderen. Jaarlijks doen er zo’n 8.000 tot 12.000 deelnemers mee. Het evenement is eigendom van KWF en zij is opdrachtgever van Radiante Sport als organisator van het evenement. Voor de organisatie van het evenement zijn al gesprekken gevoerd met het TT-circuit en andere betrokkenen. Zie: www.ridefortheroses.nl