Munniksma adviseert vijf partijen voor goed Asser college

Munniksma adviseert vijf partijen voor goed Asser college

Er zouden totaal vijf partijen nodig zijn voor een goed en breed Asser college. Dat advies heeft verkenner Rein Munniksma vanavond aan de raad medegedeeld.

Munniksma werd gevraagd om mee te kijken naar een nieuw college na het vertrek van Stadspartij PLOP. En dat blijkt nog niet een gemakkelijke klus. Deze coalitieperiode zijn er in totaal al drie wethouders vertrokken.

In het advies wat Munniksma geeft is PvdA een van de opties. Echter inhoud is niet de enige factor die telt. Er moet ook chemie zijn - over en weer - om samen de komende tweeënhalf jaar sterker verder  te gaan. Voor deelname aan het dagelijks bestuur van de gemeente zal de PvdA moeten kiezen voor een frisse en bij voorkeur ervaren wethouder. Dat deze inwoner van Assen zou moeten zijn komt m.i. op de tweede plaats. Deze boodschap is inmiddels bij de PvdA binnen gekomen, stelt Munniksma in het rapport.

Munniksma stelt dat de ChristenUnie, de VVD en GroenLinks geschikte partners zijn om onderdeel te zijn van een vernieuwd college. Daarbij is het ook helder dat deze partijen alleen andere partners kunnen inspireren om toe te treden, wanneer er geen sprake is van een simpele doorstart van het huidige college. Alleen dat leidt tot een breder draagvlak voor beleidsvoorstellen. Met nieuw elan en een frisse blik samen verder.

Munniksma heeft nog geen zicht op wie er mogelijk in het nieuwe college gaat zitten. De bedoeling is dat Munniksma nu als informateur verder aan de slag gaat.

Tiplijn